Основними факторами, які спрацюють на користь гривні будуть:

1) Завершення зовнішньоекономічних розрахунків у тих компаній, кому потрібно було проплатися до настання католицьких різдвяних свят. Насправді таких вже залишилося небагато і їх попит на валюту буде досить низьким. А ось пропозиція експортерів по обов'язковим 50% від валютної виручки за четвер та й понад цієї суми для забезпечення своїх гривневих витрат — залишиться досить великою. Це призведе до перевищення пропозиції над попитом на міжбанку і посилить позиції гривні;

2) Тренд останніх днів на падіння валютних котирувань психологічно простимулює експортерів в частині активізації продажів валюти на побоюваннях її подальшого обвалу.

3) Продовження просідання готівкового ринку і зниження ліквідності в банківській системі. В обмінниках перед новорічними святами переважає здача валюти при низькому попиті і це призводить до зниження готівкових курсів. А ліквідність в банківській системі ще знизилася на 1,9 млрд гривень — до 53,5 млрд. Так що дефіцит гривні у компаній посилюється і це спрацює на її зміцнення.

4) Тривалі майбутні свята при відносно стабільному курсі стимулюють розміщення гривні у бізнесу на короткі депозити, що також скорочує гривневий навіс над валютним ринком.

Проти нацвалюти як і раніше грає швидке наближення основних відшкодувань по ПДВ експортерам (додасть ліквідності в системі та скоротить їх бажання продавати валюту), а також ті з покупців, хто вичікує «дна» по курсу і вже готовий зафіксувати свої покупки по діючому  курсу, вважаючи, що це і є мінімальний рівень котирувань. При найменших поворотах ринку в бік зростання курсу — такі покупці відразу вийдуть на ринок з купівлею валюти, чим ще більше зіграють «на підвищення».

На п'ятницю ми очікуємо обсяг операцій до 420-440 млн доларів при здійсненні до 530- 580 угод при коридорі по долару в межах 27,40-27,55 гривень з тенденцією довгострокового просідання долара нижче психологічного порогу в 27,50 гривень.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 27,40- 27,60 та продаж 27,63-27,80 гривень.
В обмінниках фінкомпаній: купівля 27,50-27,68 гривень та продаж 27,70-27,80 гривень.

Про тенденції на торгах за 20 грудня можна прочитати тут, а графік котирувань  долара, євро і рубляподивитися тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

Настрої наших респондентів щодо перспектив гривні стали ще більш оптимістичними і якщо так піде далі, то після свят ми знизимо нашу шкалу опитування.

За офіційним курсом — 93% (вчора було ще 81%) респондентів вважає, що долар буде нижче 28,00 гривень. Тільки 7% — поки не виключають його повернення до рівнів понад 28,01 гривні найближчим часом.

За міжбанківським — 86% (вчора було 81%) респондентів вважає, що долар буде нижче 28,00 грівен. Але 14% — поки не виключають його повернення до рівнів понад 28,01 гривні найближчим часом.

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram