Чиновники навперебій розповідають про свої заслуги в справі отримання цього траншу і про велику «перемогу» для економіки країни. Вибори не за горами і передвиборчий піар на цій події не хоче зробити тільки ледачий.

Простим українцям складно розібратися у всіх тонкощах кредитних програм МВФ. Тому їм можна тепер розповідати про «молочні ріки і кисільні береги» для нашої економіки після такого рішення фонду.

Насправді треба розуміти, що МВФ не дарма тягнув з таким рішенням майже два роки. Україна фактично саботувала більшість «домашніх завдань», які отримала від кредитора. І тільки після багаторазових жорстких розмов українські чиновники та депутати зі скрипом виконували щось із обіцянок. Як ледачий учень — наші керманичі всіляко намагалися лукавити і викручуватися при виконанні поставлених фондом завдань та умов. Так що часовий провал майже в 2 роки по фінансуванню фондом — суто українська «проблема».

Що вирішив МВФ і як це вплине на курс

В реальності перший транш обсягом 1,4 млрд доларів, який повинен надійти в Україну до 25 грудня, буде єдиними «живими» грошима. Решта рішень щодо подальших траншів — тільки в травні та у листопаді 2019 роки (читай після виборчих процесів в країні) і то — детально розглянувши виконання взятих Україною на себе зараз зобов'язань Меморандуму.
Більш того, всі подальші транші — просто перекредитування раніше взятих позик фонду і нових грошей за фактом країні не додадуть, а забезпечать ними своєчасне повернення кредитів фонду;
Оформити депозит в валюті і отримати бонус
Кредитори зажадають від влади неприємних (особливо в передвиборний період) рішень: посилення бюджетної політики для скорочення держборгу, жорсткої монетарної політики НБУ (читай політики дорогих грошей і вельми стислих можливостей отримання кредитних ресурсів реальним сектором економіки), гнучкого обмінного курсу і спроб придушити інфляцію, накопичення валютних резервів із завданням не менше 20 млрд доларів на кінець 2018 року, посилення адміністративного тиску в частині збору податків, реформ в енергетиці і больного питання для чиновників — реальної, а не фейковій боротьби з корупцією.
За фактом, фонд просто дає можливість владі перегрупуватися і пережити період повернення не менше 6 млрд доларів зовнішніх боргів 2019 року, але при цьому тримає чиновників на короткому поводку, вже не довіряючи їх словам і заявам. Адже, при невиконанні ними умов фонду — продовження програми може і не відбутися, а це загрожує чиновникам зривом бюджетного процесу, дефолтом за зовнішніми платежами і в кінцевому підсумку — втратою своїх посад.
Проблема в тому, що гроші фонду, а також ще ті ресурси, які додадуть інші міжнародні кредитори після такого рішення МВФ (за різними підрахунками від 2 до 4 млрд доларів) повинні були б простимулювати розвиток економіки України та сформувати збільшення ВВП країни, зниження рівня безробіття та підвищення рівня життя основної частини населення.
Але судячи з обіцянок чиновників, особливого прогресу в цьому напрямку не буде. Гроші підуть в кінцевому підсумку на проїдання і підтримання статус-кво щодо збереження неефективної економічної моделі, яка є зараз. це модель держави з сировинною орієнтацією експорту і все більшою деіндустріалізацію. Вона за своєю суттю не здатна вивести країну з кризи і робить економічні «негаразди» постійним супутником українців.
Тому виділення коштів фондом в цій ситуації — це просто тимчасовий кредит нашої влади на період пікових виплат за зовнішніми боргами.
В цьому випадку, ні для пересічних громадян, ні для малого і середнього бізнесу особливо нічого не зміниться, крім посилення податкового тягаря. Держава і чиновники, як і раніше будуть перекладати свої неефективні рішення на плечі населення та підприємців.
При такому розвитку подій було б наївним вважати, що гривня істотно зміцнитися за рахунок надання їй позикових грошей (які треба буде досить скоро віддавати), та ще й таких, що не вкладаються в реальний сектор економіки, а просто забезпечують більш спокійне проходження пікових періодів перекредитування зовнішніх зобов'язань.
Тому «Мінфін» прогнозує збереження всіх діючих проблем економіки та валютного ринку, навіть незважаючи на його лібералізацію в лютому 2019 роки. За нашими прогнозами ціновий коридор на наступний рік по долару буде в межах 28,10-29,50 гривень.