Ось основні причини:

1) У клієнтів пік по сплаті податкових платежів, що простимулює зростання обсягу пропозиції валюти на торгах і загальну статистику операцій. Гривня залишається в дефіциті і період бюджетних платежів - традиційний час для зміцнення нацвалюти;

2) «Безтурботність» готівкового ринку, який поки грає «на пониження»та є опосередковано постачальником «дешевої» валюти на міжбанк через продаж валютних позицій банків;

3) Позитивні новини щодо виділення траншу МВФ. Це психологічно працює на національну валюту і відкриває доступ України до інших грошей міжнародних організацій;

4) Цейтнот за часом у тих клієнтів, яким треба закрити свої зовнішньоекономічні контракти до католицьких різдвяних свят в Європі і США;

5) Спекулянти у середу спробують заробити як в форматі «в дві сторони» по долару і рублю, так і на курсових стрибках по євро. Сьогодні ввечері буде оголошено рішення ФРС США щодо підвищення / непідвищення процентної ставки, що призведе до валютних ралі по парі євро / долар і буде автоматично відображатися на котируваннях цих валют на нашому міжбанку. Ми схильні прогнозувати підвищення ставки на 0,25%, але більш радикальних корекцій ставки на американському фінансовому ринку «Мінфін» не очікує.

У будь-якому випадку, не доведеться нудьгувати і НБУ, якому з одного боку - треба підвищувати ЗВР, але з в той же час - не спровокувати зростання котирувань міжбанку після своїх інтервенцій з викупу долара. Для регулятора зараз основне - не перестаратися з викупом валюти, щоб і резерви поповнити, і тренд на зміцнення гривні зберегти. Спровокує спекулятивні ігри і чергове збільшення ліквідності в банківській системі. Залишки на коррахунках банків на ранок середи знову зросли ще майже на 0,8 млрд гривень - до 67,3 млрд гривень за рахунок вливань Держказначейства.

На перспективах майбутнього засідання ФРС долар вже зараз здає свої позиції і крос-курс пари євро долара на момент написання статті пробив психологічний поріг в 1,14 долара за євро, а валютні ралі тільки починаються.

Як завжди при стрибках курсу наші громадяни шукають порятунку в покупці валюти. Ми як і раніше рекомендуємо зараз таку пропорцію при розміщенні коштів у банках на термін до 1 року: вклади в гривні - до 65-70%, в доларі - до 20-25% та в євро - до 10%. Для додаткового доходу за такими вкладами дуже ефективним і корисним є участь вкладників у акціях від «Мінфіну» в форматі «Бонуса до депозиту» .Це дозволяє збільшити додатковий заробіток при таких вкладеннях без витрат громадян і мінімізує їх ризики втрати прибутковості через валютні коливання. Детальніше про те, як додатково збільшити дохід від своїх вкладень в банки Ви можете прочитати тут.

Всі перераховані вище фактори додадуть сьогодні інтриги на торгах і «розворушать» міжбанк. Поведінка ринку продовжить залишатися залежною від курсових інтересів та ситуативних завдань найбільших гравців, дій НБУ та обстановки по парі євро / долар на міжнародних ринках.

На середу «Мінфін» прогнозує обсяг операцій до 510 млн доларів при здійсненні до 600 угод. Коридор по долару ми припускаємо у межах 27,70-27,80 гривень при загальному настрої на зміцнення позицій нацвалюти.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 27,65- 27,85 і продаж 27,86-28,05 гривень.
В обмінниках фінкомпаній: купівля 27,80-27,90 гривень та продаж 27,92-27,95 гривень.

Про тенденції на торгах за 18 грудня можна прочитати тут, а графік котирувань долара, євро і рубля - подивитися тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

Настрої наших респондентів щодо перспектив гривні стали ще більш оптимістичними.

За офіційним курсом - вже 72% (було 58%) респондентів вважає, що долар буде нижче 28,00 гривень. 28% - поки не виключають його повернення до рівнів понад 28,01 гривні найближчим часом.

За міжбанківським курсом - 69% (було 64%) вважає, що долар буде нижче 28,00 гривень. 31% - поки що впевнені в його швидкому поверненні до позначки понад 28,01 гривні.

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram