З моменту націоналізації ПриватБанку минуло два роки. Спори та пристрасті навколо цієї події не вляглися досі. «Мінфін» запитав читачів, чи потрібно було уряду забирати у власність Приват, і як націоналізація вплинула на діяльність та клієнтів банку.

Без варіантів

Більше половини опитаних вважає, що без націоналізації не можна було обійтися. В іншому випадку економіку чекала б катастрофа. Але майже кожен четвертий не зміг дати відповідь на це питання.

Хто винен

Думки щодо винуватців банкрутства найбільшого банку країни розділилися. Трохи більше 26% опитаних переконані, що провина лежить на екс-власниках та менеджерах Приватбанку. А ось 27%, які відповіли на питання, вважає, що менеджмент тут ні до чого — за все відповідальні екс-власники банку.

Цікаво, що понад 16% респондентів звинувачує в халепі Привату політиків, і майже кожен десятий — Національний банк

Злочин і кара

Хто б не був винен у бідах Приватбанку, він повинен відправитися у в'язницю, а його/ їх майно потрібно конфіскувати, щоб відшкодувати витрати держбюджету. У цій думці читачі «Мінфіну» виявилися майже одностайні. Так відповіло 75% респондентів. Але є ще 7%, які вважають, що ніхто не винен.

Мирова

Що стосується судових розглядів Приватбанку і його екс-власників, то майже 40% респондентів вважає найбільш вірогідним мирний результат. Мовляв, два табори обов'язково знайдуть компроміс і справу «замнуть». Перемога екс-власників банку здається читачам найменш вірогідною.

Стабільність — запорука успіху

Більше 60% респондентів не помітили жодних змін в якості обслуговування та роботі сервісів ПриватБанку після націоналізації. Приблизно 30% опитаних відповіли, що обслуговування стало гірше.

Ніякої плинності

Після націоналізації більшість опитаних залишилося клієнтами Приватбанку. Тільки 14% вирішили вчинити радикально і перейшли обслуговуватися в іншу фінустанову.

 ОФОРМИТИ КРЕДИТКУ ВІД ПРИВАТБАНКУ 

Без варіантів

Тож не дивно, що велика частина клієнтів залишилася в Приваті після того, як він перетворився в держбанк. Близько третини респондентів взагалі не бачать йому альтернативи на українському ринку. Але є і такі, які підшукали заміну. Серед найпопулярніших варіантів — проект monobank (28,3%), «дочки» західних банків (22%), Альфа-Банк (7%), інші держбанки (5,3%).

Майбутнє

Думки про майбутнє ПриватБанку розділилися. З невеликою перевагою перемогли читачі, які пропонують його «повністю приватизувати». Також досить багато прихильників часткової приватизації держбанку (23,7%). Майже стільки ж респондентів вважає (23,8%), що його потрібно залишити в держвласності.