Під час зустрічі було підбито перші підсумки роботи Національного банку та банківської системи у поточному році та обговорено плани на 2019 рік.

За словами Якова Смолыя, важливим фактором для досягнення стратегічних цілей НБУ є значний прогрес у продовженні співпраці України з Міжнародним валютним фондом у рамках нової програми Stand-By Arrangement. Очільник НБУ нагадав банкірам, що засідання Ради директорів МВФ щодо цього питання відбудеться уже сьогодні увечері. У разі позитивного рішення Фонду перший транш за SBA зможе надійти до кінця цього року.

У 2019 році НБУ проводитиме виважену та прогнозовану політику, якої дотримувався попередні три роки. А саме — продовжить працювати над забезпеченням цінової і фінансової стабільності та втіленням реформ, пріоритети в яких визначає Стратегія НБУ, затверджена навесні цього року.

«2019-й – рік виборів і відповідно підвищеної політичної турбулентності. Незважаючи на це, Національний банк і надалі залишатиметься незалежним та поза політикою», – підсумував Яків Смолій.

Перший заступник Голови Катерина Рожкова проінформувала присутніх про результати роботи банківського сектору у 2018 році. Вперше з 2013 року банківська система, за її словами, закінчить рік з прибутком: за 10 місяців прибуток становив 14,8 млрд грн.

«Для нас важливо, що банківська система зараз залишається не лише прибутковою, але і достатньо ліквідною та капіталізованою. Адекватність капіталу у секторі загалом є вищою за мінімально необхідний рівень. Ті банки, що мають додаткову потребу в капіталі, мають час до 1 квітня 2019 року для виконання своїх планів», – наголосила Катерина Рожкова.

Рожкова також нагадала, що Національний банк продовжує впровадження європейських норм регулювання фінансового ринку, які базуються на рекомендаціях Базель ІІІ. Зокрема, мова йде про запровадження кількісних показників у роботі банків, таких як ліквідність чи капітал, а також оцінку бізнес моделей та стандартів корпоративного управління.

«До кінця цього року ми плануємо затвердити нове положення про ліцензування банків, яким впровадимо оновлені вимоги до власників істотної участі, оцінки придатності керівників у банку, що виконують ключові функції, а також оптимізуємо окремі процеси. Крім того, з точки зору корпоративного управління банки продовжують за встановленим графіком працювати над імплементацією постанови про систему управління ризиками (постанова №64 від 11.06.2018)», – розповіла перший заступник голови.

У наступному році Національний банк велику увагу приділятиме фінансовому моніторингу в банках.

«Ми очікуємо, що наступного року Верховна Рада ухвалить новий закон „Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів…“. Він передбачає суттєві зміни, які ми спільно з банківською спільнотою маємо опрацювати для посилення контролю за операціями та забезпечення їх прозорості. У 2019 році Національний банк планує розпочати діагностику систем фінансового моніторингу банків, щоб не допустити їх використання для незаконних фінансових транзакцій», – додала Катерина Рожкова.