У компаній в самому розпалі сезон сплати бюджетних платежів і гривня в дефіциті. Це грає на зміцнення нацвалюти, оскільки стимулює продаж валюти на міжбанку експортерами. Допоможе гривні і відносний «спокій» готівкового ринку, який поки не особливо реагує на будь-які спроби розгойдати валютний ринок.

Інтриги додає засідання МВФ з питання виділення Україні нового кредиту. Фінансисти і аналітики продовжать уважно стежити за новинами. Ми, як і раніше, налаштовані в цьому питанні оптимістично і припускаємо виділення траншу в межах 1,5-1,6 млрд доларів. Позитивне рішення щодо виділення коштів нашій країні додасть впевненості у відносній стабільності гривні на найближчий час.

Статистики торгів додасть вже і цейтнот за часом у тих компаній, хто повинен розрахуватися за зовнішньоекономічними контрактами до різдвяних свят в Європі та США.  Але це ж саме і дає додатковий стимул спекулянтам спробувати знову покачати ринок. Спровокує спекулятивні ігри і чергове збільшення залишків на коррахунках банків. На ранок вівторка вони зросли ще на 2,47 млрд гривень - до 66,5 млрд.

Додатково на настрої учасників торгів впливає і наближення періоду виплат основних сум відшкодувань ПДВ (перед кінцем року він почався трохи раніше традиційної третьої декади місяця). Це може спонукати частину великих експортерів постаратися дотягнути до отримання таких вливань без особливих витрат валюти понад сум обов'язкових продажів.

В кінцевому підсумку - сьогодні поведінка міжбанку продовжить залишатися повністю залежною від курсових інтересів та виробничих завдань найбільших гравців.

На вівторок «Мінфін» прогнозує обсяг операцій до 510 млн доларів при здійсненні до 600 угод. Коридор по долару ми припускаємо в межах 27,80-27,95 гривень та продовження повної залежності тренда на міжбанку від поведінки великих компаній і банків.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 27,70- 27,89 і продаж 27,96-28,10 гривень.
В обмінниках фінкомпаній: купівля 27,88-28,00 гривень і продаж 27,96-28,05 гривень.

Про тенденції на торгах за 17 грудня можна прочитати тут, а графік котирувань долара, євро і рубля - подивитися тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

Настрої наших респондентів щодо перспектив гривні стали більш оптимістичними і це не може не радувати.

За офіційним курсом - 58% (було 55%) респондентів вважає, що долар буде нижче 28,00 гривень. 42% - не виключають його повернення до рівнів понад 28,01 гривні найближчим часом.

За міжбанківським курсом - 64% (було 52%) вважає, що долар буде нижче 28,00 гривень. 36% - поки впевнені в його швидкому поверненні до позначки понад 28,01 гривні.

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram