Золото

На початку третього тижня грудня тройська унція дорогоцінного металу торгується по $1241,10 при піку місяця на рівні $1256,60. Це означає, що в золоті реалізована короткострокова інвестідея. В моменті на золото тисне відхід ринку від ризиків, які складаються внаслідок публікації слабкої статистики з Китаю (роздрібні продажі і промислове виробництво) та єврозони (PMI Німеччини і Франції). Ринок підозрює, що у світової економіки проблеми, і йде в долар.

Що може зараз підтримати ціни на золото? Як не дивно, риторика ФРС США за підсумками грудневого засідання. Регулятор готовий піднімати зараз ставку, але цілком може заявити, що далі йому буде потрібна пауза в низці посилення грошово-кредитних умов. За оцінками «Альпарі Голд», це чинитиме тиск на долар і дозволить золоту за рахунок корекції вартості вийти в плюс.

Короткостроковий орієнтир за золотом становить $1245 за тройську унцію, найближча підтримка перебуває на позначці $1236, під нею — на рівні $1225.

Срібло

Після піку на $14,90 за тройську унцію, срібло знижується вже третій день і зараз торгується по $14,62. Цілком ймовірне досягнення позначки $14,55 найближчим часом. Після цього не виключений вхід срібла в «боковик» з межами $14,51- $14,83.

Срібло як і раніше має дуже мало фундаментальної підтримки. Більш того, є підстави припускати, що в 2019 році світове промислове виробництво буде сповільнюватися. Це означає, що потреба промисловості в дорогоцінному металі теж скоротиться.

Срібло — далеко не найпрогресивніша інвестиційна ідея.

Платина

Платина продовжує втрачати в ціні. Спадний торговий канал сформувався ще 7 листопада, він актуальний на поточний момент. Зараз платина торгується по $784,60.

У платини є потужний фундаментальний негатив — це так званий «дизельний скандал» в Європі. На його тлі виробництво автомобільних каталізаторів залишається занадто дорогим для машин з дизельним двигуном, частка ринку дизельних автомобілів в Європі в цьому році стрімко скорочується.

На противагу виступає девальвація південноафриканського ренда. ПАР виробляє більшу частину світової пропозиції платини, тому цей фактор дуже важливий. У січні рудники в ПАР проводять планові технічні роботи, що супроводжуються зупинкою видобутку. Це означає, що на початку 2019 року платина може дещо відновитися в ціні. Потенціал підвищення обмежений областю $820 — $850.

Що робити споживачеві?

Срібло мало ліквідне, платина — досить дорога навіть при поточному спаді ціни. Споживачеві можна звернути увагу на інвестиційне золото — зокрема, на монети. Тут немає проблеми зі зберіганням, на відміну від злитків, а роздрібна вартість виглядає цілком доступною. Варто пам'ятати, що будь-які пошкодження на монеті знижують її вартість. Мабуть, це єдиний нюанс, який слід враховувати споживачеві, який бажає інвестувати в золото. Час грає на власника золота — в довгостроковому горизонті більш ідеального інструменту, мабуть, і немає.