З одного боку — облікова ставка збережена, коррахунки банків вже не додають стресу учасникам торгів і вчорашній відкат котирувань на кінець дня - досить позитивний сигнал для клієнтів, що по курсу великих змін не буде.

З іншого — наближається період бюджетних платежів (що зазвичай зміцнює позиції гривні), але при цьому вже не за горами і кінець року (компанії поспішатимуть закрити свої операції з валютою найближчим часом, що збільшить на неї попит).

Крім цього, частина нерезидентів, які «гралися» з нашими ОВДП - тепер розуміють розклад на ресурсному ринку (після вчорашнього рішення регулятора про збереження облікової ставки на рівні 18% річних) — і  будуть приймати рішення про подальше розміщення / нерозміщення нових ресурсів в цей фінансовий інструмент або виведення цих коштів після погашення ОВДП за кордон.

Всі ці фактори дуже різновекторно впливатимуть на поведінку учасників міжбанку, що відіб'ється на курсі.

Ми очікуємо сьогодні розширення курсових коливань з періодичними спробами розгойдати міжбанк за рахунок дій окремих спекулянтів та найбільших гравців.

На спекулятивну розкачку ринку спрацює і ситуація на міжнародних ринках по парі євро / долар, де за останні дві години стався несподіваний обвал євровалюти і на момент написання статті долар штурмує психологічний поріг в 1,13 та періодично йде нижче за цю позначку до мети в 1,1290.

Для наших громадян, які традиційно побоюються за свої заощадження і зберігають частину коштів у валюті на очікуваннях чергової девальвації гривні - ми, як і раніше , рекомендуємо в цей період наступну пропорцію при розміщенні коштів у банках на термін до 1 року: депозити в гривні — до 65-70%, в доларі — до 20-25% і в євро — до 10%. Для збільшення доходу по цих вкладеннях ми вважаємо корисним застосування механізму акцій від «Мінфіну» в форматі «Бонуса до депозиту», що дозволяє досить серйозно на цьому заробити вкладникам банків. Детальніше про те, як додатково збільшити дохід від своїх вкладень в банки Ви можете прочитати тут.

На п'ятницю «Мінфін» прогнозує деяке зниження обсягу операцій за рахунок ефекту кінця робочого тижня — до 390-410 млн доларів при здійсненні до 430-510 угод. Коридор по долару ми припускаємо в межах 27,75-27,90 гривень з періодичними спробами спекулятивних розгойдувань курсу.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 27,60- 27,90 і продаж 27,94-28,05 гривень.
В обмінниках фінкомпаній: купівля 27,85-27,9050 гривень та продаж 27,95-28,03 гривень.

Про тенденції на торгах за 13 грудня можна прочитати тут, а графік котирувань  долара, євро і рубляподивитися тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку

Настрої наших респондентів щодо перспектив гривні залишаються позитивними для нацвалюти, але число оптимістів продовжує падати.

За офіційним курсом — 63% (вчора було 70%) респондентів вважає, що долар буде нижче 28,00 гривень. Вже 37% — не виключають його повернення до рівнів понад 28,01 гривні найближчим часом.

За міжбанківським курсом — 58% (було 60%) вважає, що долар буде нижче 28,00 гривень. 42% — впевнені в його швидкому поверненні до позначки понад 28,01 гривні.

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram