Що відбувається?

  • Водії «евроблях» масово стають на тимчасовий консульський облік при Генконсульстві України за кордоном, що дає право на багаторазовий перетин кордону без розмитнення автомобілів.

Що це дає?

  • Становлення на тимчасовий консульський облік при Генконсульстві України за кордоном дозволяє українцям здійснювати багаторазовий (кожні п'ять днів), а також транзитний (до 10 днів) перетин кордону, а також право на перебування такого автомобіля в Україні без виїзду за кордон до 60 днів.
  • Стати на тимчасовий консульський облік за кордоном можуть власники річних віз, а також ті, хто має дозвіл на тимчасове та постійне проживання в Польщі.

 Кредитні картки для водіїв

Дипломат зазначила, що зараз щодня з ночі під консульським відділом у Варшаві збирається до 300 осіб, бажаючи негайно стати на консульський облік.

З огляду на те, що за день відділ максимально може прийняти приблизно 150-160 чоловік, то створюється напруженість і максимально ускладнюється доступ до консульської установи інших громадян України, які відвідують консульство для здійснення більш важливих консульських дій, адже становлення на консульський облік не є обов'язковою процедурою.

На переконання дипломата, в Україні терміново треба внести зміни до відповідних нормативних актів, щоб консульський облік жодним чином не був прив'язаний до ввезення транспортних засобів.

В іншому випадку, як зазначила вона, податки від розмитнення автомобілів до держбюджету і далі не будуть надходити, а на кордоні знову з'являться черги «євробляхерів».

Нагадаємо, 25 листопада 2018 року набули чинності два закони, які легалізують завезені з порушенням митного і податкового законодавства авто з єврономерами.