Основним «порушником спокою» сьогодні буде ліквідність в банківській системі. За день вона просто злетіла з 45,3 млрд гривень відразу на 23,5 млрд - до 68,9 млрд. З таким гривневих навісом валютний ринок вже не рахуватися не зможе і це серйозно збільшить тиск на курс.

З іншого боку - треба розуміти специфіку такого зльоту ліквідності. У найближчий час відбудеться  конкурс з приватизації «Центренерго» (13 грудня) і цілком можливо, що це частина коштів гарантійних внесків для участі в конкурсі, які були короткостроково розміщені в депсертіфікати НБУ, а тепер перед самим початком цієї процедури - повернулися на рахунки потенційних покупців. В цьому випадку, частина цих гривневих ресурсів «заморожена» на певний період і не складе особливої проблеми для гривні.

Крім цього, деякі клієнти вважають, що вже дочекалися «дна» по курсу і сьогодні вийде на ринок з купівлею валюти, забравши ці ресурси знову ж з короткострокових депозитів у банку. Це збільшить обсяг попиту на валюту і теж буде тиснути на ринок.

Тому поведінка курсу сьогодні повністю стає заручником дій декількох великих гравців і їх ситуативних курсових завдань. Союзниками гривні будуть металурги та аграрії, які як і раніше будуть активно продавати валюту під свої господарські потреби, а також готівковий ринок, який також поки не грає «на підвищення» і більше того - залишається постачальником «дешевої» валюти на міжбанк.

Ми не змінюємо свій прогноз і продовжуємо очікувати поступового завершення періоду просідання котирувань валюти та розвороту ринку в бік зростання курсу.
Поява такої значної ліквідності в системі безсумнівно «розбуркає» ринок та спровокує спекулянтів на спроби розгойдати котирування.

«Мінфін» прогнозує на вівторок обсяг операцій до 450-470 млн доларів при здійсненні до 550 угод та коридор по долару в 27,70-27,85 гривень з періодичними спробами спекулянтів підтягнути курс.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 27,60- 27,82 і продаж 27,84-28,10 гривень.
В обмінниках фінкомпаній: купівля 27,81-27,96 гривень та продаж 27,96-28,05 гривень.

Про тенденції на торгах за 10 грудня можна прочитати тут, а графік котирувань долара, євро і рубля - відстежити тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

Настрої наших респондентів щодо перспектив гривні продовжують залишатися позитивними та особливо не змінилися.

За офіційним курсом 74% (вчора було 78%) респондентів вважає, що долар буде нижче 28,00 гривень. 26% - не виключають його повернення до рівнів понад 28,01 гривні.

За міжбанківським курсом віри в гривню стало більше - вже 76% респондентів вважає, що долар буде нижче 28,00 гривень. 24% - вірять в його швидке повернення до рівнів понад 28,01 гривні.

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram