Ми очікуємо їх остаточну зупинку зниження в п'ятницю, корекцію і поступовий розворот ринку в бік зростання курсу.

Виною тому декілька тенденцій останніх днів: 1) активний викуп надлишків валюти регулятором, що зменшує тиск на курс; 2) активізація покупців, які на їхню думку дочекалися «дна» і хочуть зафіксувати свої угоди за мінімальним курсом; 3) вихід на торги невеликої кількості «дочок» іноземних компаній з купівлею валюти під репатріацію дивідендів у яких вже немає часу на очікування — терміни скупки валюти під ці цілі закінчуються. Всі ці фактори спрацюють на збільшення попиту на міжбанку і гратимуть проти гривні.

Допомагати їй буде: 1) збереження ліквідності в системі на рівні 51,1 млрд гривень, чого достатньо банкам для виконання нормативів НБУ, але недостатньо для активного спекулятивного розгойдування курсу; 2) ефект кінця тижня і зниження ділової активності перед вихідними; 3) поведінка готівкового ринку, де спостерігається відносний спокій з трендом на зниження курсу скупки валюти. Це дає «дешевий» долар фінансистам і опосередковано впливає і на міжбанк; 4) відносно сприятливий прогноз щодо термінів отримання траншу МВФ та інших міжнародних вливань, які збільшують резерви.

В цілому, на п'ятницю ми прогнозуємо деяке зниження активності міжбанку за рахунок ефекту закінчення тижня з об'ємом операцій до 370-400 млн доларів при здійсненні 440-540 угод та коридорі по долару в 27,75-27,90 гривень.

Поведінка ринку буде повністю залежати від дій і ситуативних завдань великих гравців та тактики Нацбанку з виходом / невиходом на торги з метою поповнення ЗВР. Спекулянти все також продовжать працювати у форматі «в дві сторони».

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 27,70- 27,91 і продаж 27,93-28,10 гривень.
В обмінниках фінкомпаній: купівля 27,90-27,93 гривень та продаж 27,93-28,10 гривень.

Про тенденції на торгах за 6 грудня можна прочитати тут, а графік котирувань долара, євро та рубляотследіть тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

Настрої наших респондентів щодо перспектив гривні продовжують поліпшуватися і ми змінили шкалу опитування в сторону зміцнення позицій нацвалюти.

За офіційним курсом і за міжбанківським думки респондентів сьогодні фактично однакові- 74% респондентів вважає, що долар буде нижче 28,00 гривень. Але майже чверть (26%) — упевнені в його швидкому поверненні до рівнів понад 28,01 гривні.


Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram