За цей період він подешевшав при продажу вже на 25 копійок — з 28,18 / 28,23 гривень до 27,965 / 27,98. Не допомагали йому ні періодичні зростання залишків на коррахунках банків, ні дні купівлі валюти «дочками» іноземних компаній для репатріації дивідендів, ні воєнний стан в 10 областях України. А Нацбанк викуповує надлишок валюти все дні цього тижня, чим поступово відновлює резерви, витрачені під час паніки кінця листопада після введення воєнного стану.

Готівковий ринок теж схоже повірив в гривню і котирування в обмінниках теж знизились.  Здавалося би— повна ідилія. Але ми не будемо надто вже показовими оптимістами і спробуємо подивитися на ситуацію об'єктивно.

Гривні допомагає декілька вельми нестійких чинників, які можуть в будь-який момент перестати бути підтримкою нацвалюті і більш того — розгорнути ринок та грати вже «проти» неї. І про це варто пам'ятати учасникам торгів при виборі рішень з купівлі / продажу валюти в цей період.

По-перше, поки активні з продажем валюти аграрії — їм треба фінансувати підготовку до нового сезону, що вимагає гривневих витрат.

П0-друге, тримаються сприятливі ціни на метал, що теж не буде постійним. Особливо в зимовий період, коли в багатьох країнах традиційно темпи будівельного бізнесу (одного з головних споживачів металу в світі) знижуються.

По-третє, поки досить слабкі холода як для зими і з урахуванням зниження цін на енергоносії на світових ринках — витрати валюти на опалювальний період нижче звичайних.

В-четверте, по ринку періодично ходять чутки про нове підвищення облікової ставки Нацбанком (скоро засідання монетарного комітету НБУ), що поки вимушує іноземців не поспішати конвертувати гривню від погашення ОВДП в валюту, а чекати потенційного підвищення прибутковості українських ОВДП з метою нових вкладень.

По-п'яте, основний пік новорічних покупок ще попереду і імпортери товарів народного споживання тільки починають скупку за кордоном товарів для продажу на внутрішньому ринку, а тому — поки ще не сильно «розгулялися» з оплатою зовнішніх контрактів.

По-шосте, ще не настав період остаточних розрахунків по року як у бюджетників. так і у бізнесу з державою — тому традиційний «залив» гривні компаніям від держави ще попереду. Саме тому поки коррахунки банків не такі великі. На ранок четверга — всього 51,55 млрд гривень. І це не тисне на курс з урахуванням необхідності у банків  підтримувати нормативи НБУ по ліквідності.

Є ще багато непрямих факторів, що поки так чи інакше допомагають гривні, але головне — це щоб в цей період відносного спокою — уряд і Нацбанк зайнялися фактичними реформами в економиці та запустили процеси кредитування реального сектора. Інакше, буде як вже було неодноразово — сприятливий період для поступового відходу від сировинної економіки буде упущений, а потім — коли зміниться ситуація — ми знову дізнаємося про нові негаразди, які нам придумали злі вороги та погана кон'юктура міжнародного ринку. А заробітчани «не виправдають» розрахунків і сподівань НБУ на зростання своїх перерахувань, залишаючись остаточно все більше в чужих краях і забираючи туди родичів. Дуже не хочеться бути країною втрачених можливостей.

На четвер ми прогнозуємо обсяг операцій до 490 млн доларів при здійсненні 570-600 угод при коридорі по долару в 27,80-27,95 гривень.

Головною «загрозою» для гривні залишиться поведінка «дочок» іноземних компаній і великих гравців. Спекулянти продовжать працювати в форматі «в дві сторони».

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 27,80- 27,85 і продаж 27,94-28,20 гривень.
В обмінниках фінкомпаній: купівля 27,85-28,00 гривень та продаж 27,97-28,05 гривень.

Про тенденції на торгах за 5 грудня можна прочитати тут, а графік котирувань  долара, євро і рублявідстежити тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

Настрої наших респондентів щодо перспектив гривні продовжують поліпшуватися і ми поміняємо шкалу опитування в сторону зміцнення позицій нацвалюти з нового опитування.

За офіційним курсом — вже 87% (було 73%) респондентів вважає, що долар буде нижче 28,25 гривень. Тільки 13% опитаних поки що вірять в його швидке повернення до рівнів понад 28,26 гривень.

За міжбанківським — 83% (було 79%) респондентів вважає, що долар буде нижче 28,25 гривень. 17% — ще вірять в його можливе зростання до рівнів вище 28,26 гривень найближчим часом.

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram