Валютний ринок уже остаточно увійшов в свій робочий ритм після початку місяця і ми прогнозуємо на сьогодні обсяг операцій 440-490 млн доларів при здійсненні 540-610 угод.

Основний «загрозою» для гривні в середу буде поведінка «дочок» іноземних компаній. У них починається пік періоду репатріації дивідендів і це може спровокувати активний попит на валюту на міжбанку. Але поки вони проводять ці купівлі без всякого авралу, що дуже «засмутило» спекулянтів. Вони не можуть в цій ситуації підзаробити на стрибках курсу і змушені працювати тільки в форматі «в дві сторони».

Але теж саме  дуже «радує» Нацбанк, який без зайвого шуму в «тихому і анонімному» форматі через Matching скуповує надлишок долара на торгах вже два дні поспіль і при цьому не забуває підтримувати тренд на зміцнення гривні.

Регулятор не викуповує весь надлишок на міжбанку, підтримуючи невеликий надлишок пропозиції на торгах. Це зміцнює позиції гривні, а зниження коррахунків банків до 51,2 млрд гривень на ранок сьогоднішнього дня в поєднанні з необхідністю у клієнтів закривати розрахунки по зарплаті за листопад і проведенні інших господарських операцій — тільки зміцнює позиції нацвалюти та підтримує її певний дефіцит як у компаній, так і у самих банків.

Населення починає готуватися  до майбутніх новорічних закупівель і громадянам поки точно не до скупки валюти, скоріше — навіть навпаки. Це прибирає загрозу і з цього сегмента валютного ринку та працює на користь нацвалюти.

Що може розгорнути ринок в сторону зростання котирувань, так це масована скупка валюти «дочками» іноземних компаній на фоні зміни сторони у великих клієнтів (наприклад, початок купівлі валюти великими нафто- і газотрейдерами в пеіод опалювального сезону). Тому у покупців валюти зараз повинен бути «холодний розум і прагматичний підхід» до обсягів щоденного скупки валюти, щоб «не взорвати» ринок і дати гривні поступово видтісняти доллар.

Якщо вони не порушать своїми обсягами купівлі баланс попиту і пропозиції, то поки тренд на помірне зміцнення гривні продовжиться. Але якщо їх нерви не витримають і суми скупки валюти значно і одночасно виростуть —  це може дуже швидко повернути ринок по долару до курсів понад 28,10-28,20 гривень.  Тому зараз поведінка долара на нашому міжбанку фактично залежить від граммотної і зваженої поведінки покупців валюти.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 27,80- 28,00 і продаж 28,06-28,30 гривень.
В обмінниках фінкомпаній: купівля 28,00-28,052 гривень та продаж 28,08-28,15 гривень.

Про тенденції на торгах за 4 грудня можна прочитати тут, а графік котирувань долара, євро і рублявідстежити тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

Настрої наших респондентів щодо перспектив гривні продовжують поліпшуватися і якщо так піде і далі — ми найближчим часом змінемо шкалу опитування в сторону зміцнення позицій нацвалюти.

За офіційним курсом — вже 73% (було 65%) респондентів вважає, що долар буде нижче 28,25 гривень. 27% опитаних поки що вірять в його швидке повернення до рівнів понад 28,26 гривень.

За міжбанківським — 79% (було 67%) респондентів вважає, що долар буде нижче 28,25 гривень. 21% — ще вірять в його можливе зростання до рівнів вище 28,26 гривень найближчим часом.

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram