Основний ризик для гривні — відновлення активних бойових дій, в умовах яких гривня може подолати позначку 30-32 грн за долар.

Панічні настрої населення після введення воєнного стану йдуть на спад, і це зменшує спекулятивний тиск на гривню. Однак ринок залишається в напрузі, що відбивається на різниці між готівковим і безготівковим курсом валюти.

Підтримку гривні надасть жорстка політика, а також готовність НБУ викуповувати надлишки і здійснювати інтервенції для зниження спекулятивного тиску. Стримувати негативний вплив будуть кредити від МВФ в 2 млрд доларів і ЄС в 500 млн євро. Ці кошти будуть спрямовані в резерви і стануть «подушкою безпеки» для погашення заборгованості за зовнішніми зобов'язаннями. Спровокувати тиск на гривню може вільна ліквідність, яка виявиться на ринку в разі активних виплат з бюджету (відшкодування ПДВ, проектні та нарахування).

Важливим аспектом є економічна активність в Азовському морі. Блокування всього транспортного потоку в регіоні призведе до масштабних економічних втрат, і витрат, пов'язаних з переорієнтацією потоків і зміною логістики. Якщо експортери почнуть втрачати свої позиції, нестача пропозиції валюти відіб'ється девальвацією гривні.

«Воєнний стан в поточному форматі не вплине на гривню в довгостроковій перспективі. Але, якщо воно буде продовжено і прийме більш жорсткі форми, тим більше в разі активної фази бойових дій, гривня буде падати. Так само є побоювання щодо скорочення грошових перерахувань українців з Росії, погіршення логістики та блокування поставок в Росію через треті країни», — зазначив Андрій Шевчишин, старший аналітик ГК FOREX CLUB.

Глобальні ризики

Глобальні ризики, пов'язані з торговельною війною між США і Китаєм, знизилися після переговорів між лідерами країн на саміті G20. Додаткові американські мита на товари з Китаю з січня 2019 року запроваджуватися не будуть, а значить — ринки отримають можливість відновити ділову активність і торгівлю. Це спровокує зростання цін на зернові і продукцію металургії, що стане підтримкою для гривні. На цьому тлі економічний спад в Європі не відіб'ється істотно на Україні.

Середній курс продажу готівкового євро в грудні може коливатися в діапазоні 31,5-33 грн за євро.