Клієнти визначилися зі стратегією на грудень і сьогодні вийдуть на ринок. Їм треба завершувати розрахунки з персоналом за листопад, оплатити орендні платежі на новий місяць, профінансувати господарські операції на найближчий період. Це активізує роботу міжбанку та збільшить обсяг пропозиції валюти.

Гривня і у банків, і у клієнтів залишається в дефіциті, незважаючи на деяке зростання ліквідності в системі - на 1,4 млрд гривень - до 52,2 млрд. Це дає їй непогані шанси  на збереження своїх позицій щодо валюти.

Зіпсувати цю ідилію для нацвалюти можуть «дочки» іноземних компаній. У них почався період репатріації дивідендів і з сьогоднішнього дня вони будуть все помітніше впливати на попит на торгах. Якщо їх нерви не витримають і скупка валюти буде проходити гарячково, то це цілком може підтягнути курс вгору і дасть можливість спекулянтам та експортерам підзаробити на розгойдування ринку. Але якщо іноземці не будуть панікувати і метушитися, то при такій ліквідності в системі і дефіцитності гривні - у них є можливість істотно поборотися за курс.

Більш того, ажіотажу на готівковому ринку вже зовсім немає і цей сегмент зараз також абсолютно «безпечний» для нацвалюти з точки зору тиску на неї.

За нашими розрахунками обсяги торгів сьогодні збільшаться за рахунок входження клієнтів в звичайний діловий ритм і складуть до 440-490 млн доларів при здійсненні 540-610 угод.

А з огляду на період репатріації дивідендів - «Мінфін» прогнозує на вівторок  розширення коридору за курсом долара на міжбанку в межах 28,12-28,25 гривень за зростанням курсових коливань при виході великих гравців зі своїми заявками. При цьому, якщо іноземці не будуть панікувати і гарячково скуповувати валюту - гривня може продовжити зміцнюватися на міжбанку.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 27,90- 28,10 і продаж 28,18-28,40 гривень.
В обмінниках фінкомпаній: купівля 28,01-28,10 гривень та продаж 28,15-28,25 гривень.

Про тенденції на торгах за 3 грудня можна прочитати тут, а графік котирувань  долара, євро і рубля - відстежити тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

Настрої наших респондентів щодо перспектив гривні покращилися.

За офіційним курсом - вже 65% респондентів вважає, що долар буде нижче 28,25 гривень. 35% опитаних поки що вірять в його швидке повернення до рівнів понад 28,26 гривень.

За міжбанківським - 67% респондентів вважає, що долар буде нижче 28,25 гривень. Третина - все ще впевнені в його потенційному зростанні до рівнів вище 28,26 гривень найближчим часом.

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram