Що буде з ринком?

  • У 2019 році споживчі кредити залишаться основною складовою і драйвером зростання кредитного портфеля банків і основним напрямком роздрібного кредитування: вони і зараз формують понад 80% всіх роздрібних кредитів у гривні.
  • Темпи зростання роздрібних кредитів можуть скласти 40%, найбільш динамічне зростання збережеться в сегментах коротких кредитів до року, а також від одного до п'яти років.

«Ми вважаємо, що введений режим воєнного стану в поточній ситуації не повинен кардинально відбитися на правах або фінансовому стані клієнтів. Профільні служби банку більш пильно моніторять ситуацію в областях, де введено воєнний стан», — сказав заступник голови правління — директор з роздрібного бізнесу банку Кредит Дніпро Олег Пахомов.

 Отримати карту «Freecard gold» банку Кредит Дніпро

  • У 2019 очікується уповільнення зростання ВВП до 3% з 3,2-3,5% в 2018 році, при цьому драйвером знову буде споживчий, а не реальний сектор.
  • У той же час інфляційна динаміка змушує НБУ підтримувати жорстку монетарну політику, підвищуючи облікову ставку і тим самим здорожуючи гривневий ресурс на ринку.
  • В таких умовах банки як і раніше будуть віддавати перевагу частині ресурсів розміщувати не в кредитні програми, а в безризикові операції з депозитними сертифікатами та ОВДП.

Голова правління Айбокс Банку Галина Хейло вважає, що темпи зростання обсягу кредитування населення в 2019 році можуть скласти 30%.

«У 2018-му році обсяг кредитування населення значно зріс і за підсумками року може скласти 50%. У 2019 банки можуть продовжувати нарощувати обсяг кредитування населення, але темпи приросту можуть трохи сповільнитися-до 30%. Такий прогноз обумовлений тим, що інфляція в 2019 року може посилитися, а витрати на оплату праці будуть стримуватися », — сказала вона.

  • Введення воєнного стану поки не відбилося на планах банків по кредитуванню, так як воно введено на короткий період і менш ніж в половині областей країни.

Керівник департаменту кредитування РВС Банку Наталія Голуб вважає, що обсяг роздрібного кредитування зросте наступного року на 30%.

Заступник голови правління ПУМБ з роздрібного бізнесу Себастіан Рубай вважає, що портфель роздрібного кредитування банків зросте приблизно на 15%.

 Оформити «Бонус до депозитів» від ПУМБ

Директор департаменту роздрібного банкінгу Укргазбанку Олег Кляпко вважає, що в 2019 році фокус роздрібного кредитування зміститься в високомаржинальних продукти з короткими термінами оборотності. Пріоритетними напрямками будуть кеш-кредити і кредитні карти.

При цьому темпи заставного кредитування фізичних осіб на іпотеку або авто не будуть такими високими, як у 2017-2018 рр.

Банкіри вважають, що ставки за роздрібними кредитами в 2019 році залишаться високими.