«Міжнародний валютний фонд запевнив, що підтримка України буде продовжена. Новий транш буде виділено Україні. Крістін Лагард підтвердила особисто президенту Петру Порошенку, що попри запровадження воєнного стану, Фонд продовжить співпрацю з Україною», – сказала вона.

Луценко також повідомила, що Європейська комісія ухвалила позитивне рішення про виділення Україні першого траншу Четвертої програми макрофінансової допомоги ЄС обсягом 500 млн євро.

Раніше про рішення Європейської комісії про виділення Україні першого траншу Четвертої програми макрофінансової допомоги ЄС обсягом 500 млн євро повідомляв президент України Петро Порошенко.

Вперше Міжнародний валютний фонд погодив питання про перший перегляд програми співробітництва з Україною в рамках угоди про програму розширеного фінансування EFF в 2015 році. Було схвалено угоду про виділення фінансування загальним обсягом близько 17,5 млрд доларів на 4 роки.

У березні 2015 Україна отримала перший транш у розмірі 5 млрд доларів. Уже в серпні МВФ прийняв рішення про виділення другого траншу на 1,7 млрд доларів.

Наступний транш надійшов після тривалої перерви — у вересні 2016 року і склав 1 млрд доларів. У квітні 2017 року Україна отримала ще 1 млрд доларів.

19 жовтня 2018 року МВФ оголосив про нову угоду з Україною і змінив програму допомоги Україні з EFF на stand-by, яка передбачає виділення 3,9 мільярда доларів на 15 місяців.

Чому транш МВФ так важливий для України?

  • Без допомоги МВФ Україні не вдасться утримати фінансову стабільність. Як варіант, доведеться скоротити витрати бюджету мінімум на 4 млрд доларів.
  • Без цього траншу наша країна не зможе отримати макрофінансову допомогу, вийти на ринки, залучити policy-loan, гарантію в районі близько 800 млн доларів.