Про те, як відреагували учасники ринку нерухомості на введення воєнного стану, розповідає заступник директора з комерційних питань «ІБК Обрій» Олеся Перчак.

З моменту окупації Криму Україна перебуває в стані війни із зовнішнім агресором без введення воєнного стану. І ось він став офіційною реальністю. Враховуючи стан невизначеності подальшого розвитку подій, ця ситуація не може мати позитивний ефект для ринку нерухомості, як і для бізнесу в цілому.

Якщо порівняти наявну ситуацію на первинному ринку нерухомості з тими панічними настроями, які ми пережили в 2014 році, висновок такий: всі спостерігають за розвитком подій і не поспішають з рішеннями. Міжнародний валютний фонд заявив, що не припинить співпрацю з Україною. НБУ запевнив, що банківська система буде працювати без обмежень, а в разі потреби Нацбанк підтримає гривню інтервенціями. Ситуація на початку тижня на готівковому валютному ринку, коли курс долара піднявся до 30 грн/$, була переважно психологічною реакцією на негативний фон інформаційних новин.

В той самий час девальвація гривні позитивно позначилася на динаміці продажів квартир в об'єктах, де ціна квадратного метра формується в гривні. Період курсових стрибків сприятливий для покупців, які відкладають кошти на квартиру в валюті. Вони можуть обміняти валюту по вигідному курсу і купити квартиру в новобудові дешевше, оскільки девелопери не реагують оперативно підвищенням цін на падіння курсу гривні. Тож на початку грудня варто очікувати підвищення ціни квадратного метра до 5% у багатьох новобудовах.

Зовсім протилежна реакція на девальвацію гривні в новобудовах і об'єктах вторинного ринку нерухомості, де ціна прив'язана до долара США. На ці об'єкти формується відкладений попит, покупці затягують з укладанням угод в надії на зниження ціни і стабілізацію валютних коливань.

За свою історію ринок нерухомості переживав різні ситуації, тож девелопери знають, як працювати в складних ринкових умовах і приймають виважені рішення. Незважаючи на воєнний стан, господарська діяльність проходить у звичайному режимі, всі об'єкти реалізуються відповідно до намічених бізнес-планів.

Ряд фінансових експертів припускають, що навіть короткочасний період в 30 днів воєнного стану і майбутні президентські вибори можуть призвести до подальшого зростання курсу долара США. У такому випадку це відобразиться на вартості квадратного метра в новобудовах, оскільки постачальники будівельних матеріалів проіндексують ціну поставок.

Тому для оптимістично налаштованих клієнтів, які планують купити квартиру, наразі слушний період: ціна квадратного метра в новобудовах підвищиться не відразу. До того ж кінець року для ринку нерухомості традиційно період активних продажів і новорічних вигідних пропозицій. Багато покупців планують саме до Нового року стати власниками новенької квартири і чекають цей період, щоб придбати житло за більш вигідною ціною.

Вигідні пропозиції від забудовників