1) Посилення ажіотажу у бізнесу, пов'язаного з введенням з воєнного стану в ряді регіонів України на фоні наближення закінчення місяця. Якщо на готівковому ринку громадяни вже якось знизили свої панічні настрої і курс більш-менш стабілізувався при продажу в межах 28,50 гривень, то бізнес поки як і раніше не розуміє всіх наслідків цієї ситуації і вважає за краще купити валюту для закриття своїх зовнішньоекономічних зобов'язань, не довіряючи чиновникам. Це психологічно дуже сильно тисне на курс і залишиться головним драйвером зростання котирувань сьогодні. Тим більше, що до звітної дати залишається всього два робочих дні і на останній день ніхто основних проплат не залишає. Це додасть попиту на валюту на фоні її дефіциту;

2) Вливання відшкодувань ПДВ експортерам і притримування ними частини виручки в надії на подальше зростання курсу перед закінченням місяця. Експортери поки продають тільки обов'язкові 50% валютної виручки та «зливають» валюту лише у крайньому випадку, граючи разом зі спекулянтами «на підвищення».

У покупців немає часу перед закінченням листопада на особливу торгівлю за курсом, що ще більше підриває котирування і запускає маховик спекуляцій. Поки лише Нацбанк та держбанки намагаються «заливати» ринок валютою, щоб загасити ажіотаж, але їм це погано вдається. Курс зростає.

Відчувається, що і готівковий ринок нестабільний, але все ж поки тримає рівень в межах плюс-мінус 28,50 гривень із збереженням великого рівня спреда через високі валютні ризики.

Сьогодні курс з самого ранку знову продовжать розгойдувати і НБУ доведеться втручатися в хід торгів з інтервенціями, щоб спробувати погасити ажіотаж. Завдання у НБУ теж саме - погасити паніку у фінансовому середовищі тих регіонів, де введено положення і не допустити розгулу спекулянтів за курсом. Поки вона слабо виконується і до стабілізації ще далеко.

За нашими розрахунками обсяги операцій сьогодні складуть 430-440 млн доларів при здійсненні до 540-620 угод. Спекулятивні атаки на гривню продовжаться. Будуть потрібні нові інтервенції НБУ.

З урахуванням продовження ажіотажу на міжбанку і досить нестабільної ситуації на готівковому ринку - «Мінфін» прогнозує на сьогодні зростання котирувань долара в межах коридору 28,35-28,50 гривень з збільшенням атак на гривню протягом сесії.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 28,10- 28,40 і продаж 28,40-28,85 гривень.
В обмінниках фінкомпаній: купівля 28,25-28,45 гривень і продаж 28,45-28,60 гривень.

Про тенденції на торгах за 28 листопада можна прочитати тут, а графік котирувань по долару, євро і рублю - відстежити тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

Настрої наших респондентів щодо перспектив гривні продовжують погіршуватися і якщо так піде і далі, ми змінимо з завтрашнього дня шкалу опитування в бік істотного зростання курсу.

Але сьогодні опитування ще проведено за старою шкалою.

За офіційним курсом - 50% респондентів-оптимистів  ще вважає, що долар повернеться до позначки нижче 28,00 гривень. Але друга половина відвідувачів сайту вже не має сумнівів в його закріпленні на рівні значно вище 28,01 гривень найближчим часом.

За міжбанківським - 45% респондентів вважає, що долар буде нижче 28,00 гривень. 55% повністю впевнені в його значному зростанні понад позначки в 28,01 гривню.

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram