Що його вело туди, і які стимули є для американської валюти рости далі?

Розглядаючи положення з «висоти пташиного польоту», різночитання фундаментальної картини на ринку виникають при оцінці економічних перспектив за кордоном США, стані американський економіки і пов'язаних з нею політикою ФРС. Обвал котирувань на більш ніж 20% з позначки майже в 80 доларів за барель до 50 доларів позбавляє розвинені економіки інфляційного імпульсу через підвищення витрат, наприклад це особливо явно простежується в Єврозоні і Японії.

Для тих, хто зачекався істотного розвороту, це може бути момент зручних покупок

Якщо зіставити нафтові котирування з прибутковістю по німецьким 10-річних облігаціях, то видно, що ціни на енергоносії в деякому сенсі ведуть за собою прибутковість по даних паперах.

При зниженні цін на енергоносії в облігаціях знижується інфляційний ризик, тобто очікування прискорення інфляції, а значить майбутній купонних дохід буде знецінюватися «повільніше». Адже номінальна прибутковість по облігаціях складається з реальної прибутковості плюс інфляції. А значить сама облігація повинна коштувати дорожче.

Міркування про інфляцію дуже актуальні для єврозони, так як якщо її немає, то Європейському Центральному Банку складніше дотримуватися курсу на завершення QE. Бажання трейдерів купувати євро прямо пропорційно залежить намірам ЦБ згортати цю програму, що означає скорочення пропозиції євро в економіці, а отже його подорожчання щодо інших валют.

Надії на такий сценарій дій ЄЦБ тануть через шоку нафтових цін, при цьому ФРС навпаки наполягає на підвищенні ставок і необхідності подорожчання кредиту. А де дорожче кредит, туди і перетікає його пропозицію що виражається зараз в зміцненні долара.

Іншим фактором, вплив якого поширюється зараз на весь світ — торгова війна США з Китаєм. Ця тема проаналізовано вже вздовж і впоперек, але я зосереджуся на актуальних очікуваннях і майбутні рішення, які, власне, і будуть рухати ринок. 30 листопада — 1 грудня складається саміт країн G20 в Аргентині, де потиснуть один одному руки китайський та американський лідери, хоч і не без прихованої ворожості. Трамп і Сі повинні будуть обговорити торговельну угоду, яка зруйнує хитромудрі бар'єри китайської економіки для зовнішньої конкуренції, а також вирішить проблему крадіжки інтелектуальної власності.

Якщо лідери зможуть знайти дорогу до світу, долар перейде в зниження, так як зниження торгових ризиків відразу виявить море недооцінених активів за кордоном США. Якщо ні про що не домовляться, що найбільш ймовірно, Трамп пообіцяв підвищити ставки в торговельній війні, вводячи нові тарифи. З огляду на, що злагоджена глобальна торгівля вкрай важко переживає подібні втручання і прихильність ФРС позиції підвищення ставок, долар скоріше за все продовжить середньостроковий зрости принаймні до кінця року.

Але тверда рішучість ФРС в підвищенні ставок, теж має свої обґрунтування. Вони зосереджені насамперед на внутрішніх параметрах економіки, таких як безробіття, інфляція, роздрібні продажі, споживчий оптимізм, ну і в деякій мірі на стан фондового ринку. Сьогодні очікується звіт по ВВП, особистого споживання, торговельного балансу і ринку нерухомості в США, які в разі позитивного відхилення (особливо ВВП) можуть спровокувати зростання долара від позначки 97.50. Для позитивного сюрпризу в даних є всі необхідні передумови, та ж оплата праці, яка вказує на відсутність спаду в споживанні. Звіт по безробіттю за листопад очікується в наступному п'ятницю.

Артур Ідіатулін, компанія Tickmill UK