1) Нездоровий ажіотаж, пов'язаний з введенням з сьогоднішнього дня воєнного стану в 10 областях України. Громадяни і бізнес поки не розуміють всіх наслідків цієї ситуації і вважають за краще купити валюту, не особливо довіряючи словам чиновників про стабільність. Це психологічно тисне на курс і залишиться головним каталізатором можливих валютних проблем на сьогодня;

2) Вливання відшкодувань ПДВ експортерам при активізації скупки імпортерами перед закінченням місяця. На фоні стрибків курсу і нестабільності настроїв після введення воєнного стану — експортери вважають за краще тільки продавати обов'язкові 50% валютної виручки та притримують решту, а імпортери - гарячково скуповують все. Це створює ажіотажний попит на міжбанку і тільки Нацбанк та держбанки намагаються «заливати» ринок валютою, щоб пригасити паніку;

3) Поведінка готівкового ринку. Тут стало трохи спокійніше з точки зору задирания курсу і більшість обмінників фінкомпаній та банків знизило котирування продажу нижче 29 гривень, викуповуючи долар при цьому за досить зваженими і аж ніяк не найвищими цінами. Відчувається, що готівковий ринок нестабільний, але вже він входить в якісь рамки. Спред залишається великим, але поки про курс 30 гривень ніхто не говорить. Всі розуміють, що є межі платоспроможного попиту населення і бояться відлякати потенційних клієнтів нереальними цінами. Обмінники продовжують працювати «з обороту» і тільки найбільші мережі з них готові погратися в масштабну гру «на підвищення». Але люди не мають значних обсягів вільної гривні і це рятує ринок від обвалу.

Сьогодні курс з самого ранку знову продовжать розгойдувати і НБУ доведеться втручатися в хід торгів з інтервенціями, щоб спробувати погасити ажіотаж. Це вже довелося регулятору робити вчора, коли він в «анонімному» форматі продав не менше 40 млн доларів. Допомагали йому і держбанки, які «дозалили» ще 40-50 млн доларів, що частково і зупинило зростання курсу. Цю тактику доведеться застосовувати і сьогодні.

Завдання у НБУ те ж саме — погасити навіть щонайменші прояви паніки в фінансовому середовищі тих регіонів, де вводиться військовий стан і не допустити розгулу спекулянтів по курсу. Поки вона виконується на «3 +» і до стабілізації ще дуже далеко.

За нашими розрахунками обсяги операцій середи складуть 430-440 млн доларів при здійсненні до 540-620 угод. Спекулятивні атаки на гривню продовжаться і більш того — посиляться, що потребує нових інтервенцій НБУ.

З урахуванням продовження ажіотажу на міжбанку і досить нестабільну ситуацію на готівковому ринку — «Мінфін» прогнозує на сьогодні зростання котирувань долара в межах коридору 28,20-28,35 гривень з продовженням атак на гривню протягом сесії.

Котирування готівкового валютного ринку

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 28,00- 28,25 і продаж 28,39-29,00 гривень.
В обмінниках фінкомпаній: купівля 28,20-28,50 гривень та продаж 28,44-29,30 гривень.

Про тенденції на торгах за 27 листопада можна прочитати тут, а графік котирувань по долару, євро і рублю — відстежити тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку

Настрої наших респондентів щодо перспектив гривні продовжують погіршуватися і якщо так піде далі, нам доведеться з завтрашнього дня змінювати шкалу опитування в бік істотного зростання курсу.

Але сьогодні ми його залишимо поки на тому ж рівні, ще сподіваючись на поступове повернення ринку до стабільного стану без нового розігріву котирувань.

За офіційним курсом — 35% (вчора було 43%) респондентів поки вважає, що долар повернеться до позначки нижче 28,00 гривень. Але вже 65% очікують його стабілізації тільки на рівні значно вище 28,01 гривні найближчим часом.

За міжбанківським — 37% (вчора було ще 48%) респондентів вважає, що долар буде нижче 28,00 гривень. 63% вже впевнені в його значному зростанні понад позначки в 28,01 гривню.

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram