«97 тисяч — саме така сума з сьогоднішнього дня і щодня нараховуватиметься за рішенням Арбітражного трибуналу в Парижі у разі невиконання Російською Федерацією зобов'язання відшкодувати Ощадбанку майже 1,3 млрд доларів збитків завданих внаслідок анексії і окупації АР Крим», — написав він.

Як це було?

  • Рішення задовольнити вимогу про компенсацію збитків Ощадбанку, завданих в результаті анексії Криму з боку Російської Федерації, прийняв Арбітражний суд в Парижі в своєму рішенні від 26 листопада 2018 року.
  • Сума відшкодування склала 1,3 мільярда доларів плюс відсотки, які будуть нараховуватися з моменту винесення рішення до моменту фактичної компенсації.
  • Слухання справи відбулося в березні 2017 року. Ощадбанк є першою компанією, 100% акцій якої належать державі, та першою банківською установою, яка виграла справу проти Російської Федерації щодо збитків, отриманих в результаті анексії Криму.

«Цим рішенням Ощадбанк отримав повне задоволення всіх заявлених вимог до Російської Федерації щодо експропріації банківського бізнесу і активів в Криму в результаті незаконної окупації і анексії частини території в порушення міжнародного права», — прокоментував юридичний радник банку компанія Quinn Emanuel Urquhart & Sullivan, LLP.

Нагадаємо, менеджмент Ощадбанку, на відміну від Нафтогазу, не отримає бонусів за виграш цієї справи. Про це в інтерв'ю «Мінфіну» заявив глава банку Андрій Пишний.