Курс з самого ранку знову починають спекулятивно розігрівати і настає «момент істини». НБУ вже весь вчорашній день заявляв про те, що ситуація в банківському секторі залишається стабільною і контрольованою, незважаючи на введення воєнного стану.

Після відомих подій у Верховній Раді пізно ввечері остаточно стало відомо, що воно вводиться на 30 днів і в 10 областях.

Таким чином, банки, що працюють в цих регіонах в будь-якому випадку зіткнуться з посиленим попитом з боку населення і бізнесу як на валюту, так і на якісні та повноцінні банківські послуги. Так вже повелося, що будь-яка паніка або загострення ситуації (а воєнний стан - в будь-якому випадку дуже серйозний крок з боку влади) — призводить в нашій країні до зростання попиту на валюту і забирання частини коштів з банківських рахунків.

Якщо фінустанови зараз витримають це спекулятивний натиск і ажіотаж, то зазвичай на 3-4 день паніка зменшується та ситуація швидко стабілізується. Якщо ж починаються збої, затримки повернень і т.д. — маховик ажіотажного попиту розкручується до нових рівнів і триває досить довго.

Тому принципово важливо зараз погасити навіть щонайменші прояви паніки в фінансовому середовищі тих регіонів, де вводиться воєнний стан і не допустити розгулу спекулянтів по курсу.

На котирування та поведінку учасників ринку звичайно зараз впливає і економічні та календарні моменти — наближення кінця місяця, виплати відшкодувань ПДВ експортерам та істотний обсяг ліквідності в системі — але основне — політичний фактор.

Дуже б хотілося, щоб НБУ не допускав помилок 2014 та 2015 років, коли при несвоєчасному входженні в ринок з продажем валюти — він просто постійно наздоганяв потяг в частині валютних котирувань і таким чином було завдано величезної шкоди і без того слабкій економіці, так і громадянам. А виграли від цього тільки спекулянти.


Хочеться, щоб зараз НБУ і банки спрацювали професійно і відразу ж придавили найменші спекулятивні спроби підірвати курс. Інструменти у Нацбанку усі для цього є і ситуація вимагає жорсткої позиції регулятора в питанні валютної лихоманки найближчих днів. Тим більше, що вчора вже готівковий ринок піддався панічним настроям і багато обмінники ставили котирування продажу в межах до 29,50 гривень, що є явною спекулятивною грою «на підвищення».

За нашими розрахунками обсяги операцій у вівторок складуть 430-450 млн доларів при здійсненні до 620 угод. Спекулятивні атаки на гривню триватимуть та явно потрібне втручання регулятора з публічною формою інтервенцій (це дає більший психологічний ефект для ринку і клієнтів) з продажу долара на торгах.

З урахуванням, ранкового ажіотажу на міжбанку, вміло розігрітого спекулянтами — «Мінфін» прогнозує на сьогодні курс долара в межах коридору 28,05-28,25 гривень з активними спробами розгойдати його протягом сесії. Решта буде залежати від злагодженості роботи банків і фінкомпаній для погашення панічних настроїв в 10 областях, де вводиться воєнний стан і оперативності дій Нацбанку щодо своєчасних виходів на торги з інтервенціями. В даний час паніку і ажіотаж треба притискати відразу, поки маховик ситуативно підігрітого попиту не розгойдав курс.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 27,90- 28,25 і продаж 28,60-29,50 гривень.
В обмінниках фінкомпаній: купівля 28,20-28,50 гривень та продаж 28,70-29,50 гривень.

Про тенденції на торгах за 26 листопада можна прочитати тут, а графік котирувань по долару, євро і рублю — відстежити тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

Настрої наших респондентів щодо перспектив гривні поки залишаються досить позитивними для гривні, але опитані стрімко знижують довіру до нацвалюти. Позначається паніка і невизначеність сітуаіціі.

За офіційним курсом — 43% (вчора було 77%) респондентів поки вважає, що долар буде нижче 28,00 гривень. Але вже 57% очікують його повернення до рівня значно вище 28,01 гривні найближчим часом.

За міжбанківським — 48% (вчора було ще 76%) респондентів вважає, що долар буде нижче 28,00 гривень. 52% вже впевнені в його значному зростанні понад позначки в 28,01 гривню.

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram