НБУ вже розмовляє з банкірами про можливі сценарії роботи в надзвичайній ситуації. Що може означати введення воєнного стану для банківської системи і для клієнтів банків, «Мінфіну» розповів адвокат, керівник департаменту АФ «Грамацький і Партнери» Ігор Реутов.

— Як введення воєнного стану може позначитися на банківському секторі та надання ними фінансових послуг населенню?

— Глава НБУ Яків Смолій заявив, що банки будуть працювати в звичайному режимі. Швидше за все, це було сказано, щоб не сіяти паніку. Насправді все буде залежати від того, що буде написано в Указі Президента і за що проголосує парламент. Закон «Про правовий режим воєнного стану» містить дуже довгий перелік заходів і обмежень на цей випадок. Але введення воєнного стану не означає, що всі вони вступлять в силу автоматично.

Є ймовірність, що Верховна Рада введе військовий стан не на всій території України, а лише на окремих територіях, які прилягають до осередку конфлікту. Який сенс встановлювати його в Києві або Львові? Але поки мова йде попередньо про оголошення воєнного стану на всій території України. Якщо так трапиться, все управління в країні перейде до військових адміністрацій. Дуже багато прав громадян, які гарантовані Конституцією, більше не будуть гарантуватися. Йдеться, зокрема, про право власності, недоторканності житла, свободи слова, свободи пересування і т.д.

— Чи означає це, що виїзд за кордон для громадян може бути обмежений або взагалі закритий?

— Обмеження режиму в'їзду-виїзду в країну — це один з перших заходів, який вказаний в списку «військових обмежень». Але, повторюся, дуже важливо, що врешті-решт буде написано в Указі Президента. Введення воєнного стану може вкрай негативно позначитися на взаєминах уряду з зовнішніми донорами і кредиторами. Транш МВФ, який так чекала Україна, ми можемо не отримати. Це також може серйозно ускладнити відносини і з зовнішніми інвесторами, і з акціонерами іноземних компаній, які вже присутні в Україні.

— Нацбанк свого часу приймав спеціальну постанову, яка б регламентувала заходи при оголошенні в країні надзвичайного стану. Воно буде діяти, якщо в країні оголосять військовий стан?

— У банківському регулюванні ця ситуація називається «особливим періодом». Введення воєнного стану означає, що банківська система переходить на особливе становище. У Національного банку є цілий масив нормативних актів і положень, які регулюють в окремому порядку роботу банківської системи в цей період. У таких ситуаціях повинні бути створені спеціальні органи, наприклад, Рада національної системи масових електронних платежів, яка може встановлювати особливий порядок проведення електронних платежів.

Нацбанк також може визначити перелік банків, які залучаються для роботи в особливий період. Інші банки можуть тимчасово припинити діяльність. Зрозуміло, що в цей час держбанкам буде відведена особлива роль. Крім того, НБУ має право припиняти роботу банків на міжбанку, обмежувати доступ до системи електронних платежів для деяких банків, вводити окреме регулювання з валютообмінних операцій. Тобто якщо Нацбанк запустить цей механізм, банківська система буде регулюватися в ручному режимі, наслідки можуть бути дуже серйозними.

— Але згода парламенту на введення воєнного стану в країні не буде означати, що НБУ введе всі ці надзвичайні заходи автоматично?

— Звичайно, ні. НБУ буде запускати цей механізм в залежності від того, що буде написано в Указі Президента.

— Які обмеження на валютному ринку теоретично може ввести Нацбанк?

— Є спеціальна постанова НБУ №60 та Положення про здійснення валютного регулювання і валютного контролю в особливий період. Це досить старі документи, які дуже давно актуалізувалися, і не враховують змін на ринку за останні 8 років.

Вони передбачають заборону на здійснення валютних операцій з країною агресором і її союзниками. У них також йдеться, що всі валютні операції здійснюються лише через уповноважені банки, які визначає НБУ в особливий період. Робота інших валютообмінних пунктів, які отримали ліцензію НБУ, в особливий період припиняється. Валютна виручка підлягає продажу в повному обсязі, біржовий сегмент валютного ринку припиняє функціонування. Встановлюється максимальний розмір комісії з валютообмінних операцій — 0,05% від суми операції.

Також може бути введено обмеження на кількість рахунків. Фізособи та юрособи зможуть мати тільки по 1 рахунку в кожній валюті. Ці рахунки вони зможуть відкривати тільки в уповноважених банках.

— Чи може НБУ ввести обмеження на повернення депозитів?

— Безпосередньо про можливість введення обмежень на повернення депозитів в документах НБУ мова не йде. Більш того, Президент підкреслив, що права громадян обмежуватися не будуть. Але повідомлення про введення воєнного стану, безумовно, можуть викликати паніку і відтік вкладів. 

Спілкувалася Тетяна Очимовська