«Місяць тому ми представляли до першого читання проект державного бюджету на 2019 рік і наголошували, що він є реалістичним і збалансованим, всі його видатки підкріплені доходами, дефіцит не перевищує дозволеного, а боргове навантаження зменшується. Основним викликом під час допрацювання документу до другого читання було зберегти цей баланс», — сказала у своєму виступі Міністр фінансів Оксана Маркарова.

За її словами, в результаті роботи з профільними комітетами доходи бюджету було збільшено майже на 18 млрд грн, водночас на відповідну суму збільшили видатки на пріоритетні напрямки соціальної і економічної сфери.

«Всі наші пріоритети залишаються незмінним: це оборона і безпека, продовження реформ освіти, охорони здоров’я та децентралізації, які було закладено від самого початку, а також соціальні видатки, які буде профінансовано в повному обсязі. При цьому бюджет залишається збалансованим» — наголосила вона.

«Вчасно ухвалений бюджет — це сигнал про стабільність як для українського бізнесу та промисловості, так і для міжнародних партнерів», — в свою чергу відзначив прем'єр-міністр Володимир Гройсман.

Бюджет на 2019 рік передбачає 1,112 трильйона видатків і 1,026 трильйона доходів. Дефіцит становить 89,99 мільярда гривень.

Даним документом передбачається прожитковий мінімум в розмірі 1853 гривні з 1 січня 2019 року, мінімальна зарплата — 4173 гривні.

Зростання ВВП прогнозується на рівні 3%. Індекс споживчих цін в наступному році очікується на рівні 7,4%, а індекс цін виробників — 10,1%.