Журналісти порталу Domik.ua вивчили вторинний ринок нерухомості у різних районах Києва. Вони порівняли ціни на квартири, розташовані в межах 15 хвилин пішки від метро, з тими, відстань до яких перевищує 1 км. Дані актуальні станом на 20 листопада 2018 року.

Лідерами за вартістю житла біля метро стали Печерський, Шевченківський та Подільський райони. Купувати квартиру далі від метрополітену теж дорожче в Печерському та Шевченківському районах. На третьому місці опинився Оболонський масив.

Квартири в Подільському районі, розташовані далеко від метро, потрапили на останнє місці за вартістю квадратного метру. Недорого можна купити квартиру в Святошинському і Дніпровському районах. У вказаних двох столичних масивах слід шукати і найдешевші пропозиції житла біля метро. Трохи дорожче коштують квартири в Дарницькому районі.

Інформація по Деснянському районі в досліджені не представлена. Причина в тому, що на території масиву усього 2 станції метро — «Лісова» та «Чернігівська». До того ж пропозицій щодо об'єктів нерухомості біля підземки усього 32, а на більшій відстані — 565.

Вартість кв. м житла в різних районах Києва залежно від відстані до метро 

Різниця між вартістю квадратного метра біля метро і далеко від нього не дуже помітна в Дарницькому, Дніпровському та Оболонському районах. Можлива причина — біля станцій метрополітену в цих спальних масивах розташовані, переважно, будинки старого житлового фонду. Квартири в них коштують дешевше, ніж на вторинному ринку новобудов.

Зате добре видно різницю в ціні у таких столичних районах, як Голосіївський, Подільський і Шевченківський. Голосіївський — найбільший район столиці (156 кв. км), тому діапазон пропозицій тут значний. Що стосується Подільського району, то він вміщує як центральний мікрорайон Поділ з дорогою нерухомістю, так і околиці міста, такі як Вітряні гори та Виноградар.

Винятком з правил став Печерський район: вартість квадратного метру далеко від метро тут вище, ніж вартість житла біля нього. Таку ситуацію можна пояснити двома причинами. Перша — для покупців квартир в будинках бізнес-і преміум-класу піша доступність до метро не принципова. Друга — квартири в будинках старого житлового фонду біля метро коштують дешевше, ніж житло в елітних новобудовах, які зводяться далеко від підземного виду транспорту.

Дивіться вигідні пропозиції в новобудовах столиці від забудовників