«Я думаю, що як тільки бюджет буде проголосований і підписаний, МВФ уже говорив про це неодноразово, затримки з фінансуванням з виділення траншу Україні не буде", — заявила Луценко.

Історія траншей від МВФ

  • Вперше Міжнародний валютний фонд погодив питання про перший перегляд програми співробітництва з Україною в рамках угоди про програму розширеного фінансування EFF в 2015 році. Було схвалено угоду про виділення фінансування загальним обсягом близько 17,5 млрд доларів на 4 роки.
  • У березні 2015 Україна отримала перший транш у розмірі 5 млрд доларів. Уже в серпні МВФ прийняв рішення про виділення другого траншу на 1,7 млрд доларів.
  • Наступний транш надійшов після тривалої перерви — у вересні 2016 року і склав 1 млрд доларів. У квітні 2017 року Україна отримала ще 1 млрд доларів.

19 жовтня 2018 року МВФ оголосив про нову угоду з Україною.

Міжнародний валютний фонд змінив програму допомоги Україні з EFF на stand-by, яка передбачає виділення 3,9 мільярда доларів на 15 місяців.

Читайте також: Серіал «МВФ і Україна»

Чому транш МВФ так важливий для України?

  • Без допомоги МВФ Україні не вдасться утримати фінансову стабільність. Як варіант, доведеться скоротити витрати бюджету мінімум на 4 млрд доларів.
  • Без цього траншу наша країна не зможе отримати макрофінансову допомогу, вийти на ринки, залучити policy-loan, гарантію в районі близько 800 млн доларів.