Як заявила директор Світового банку у справах Білорусі, Молдови та України Сату Кахконен, за останні чотири роки Україна показала суттєві реформи в банківському секторі, проте практично нічого не було зроблено для реформування небанківської фінансової системи.

«Проблеми в цьому секторі дуже глибокі і, як наслідок, клієнти небанківських фінансових установ несуть серйозні і непотрібні ризики. Ці проблеми можуть бути усунені тільки через фундаментальні реформи, включаючи реформу регуляторної системи фінансового сектора для забезпечення незалежного та ефективного нагляду за небанківським фінансовим сектором», — зазначила Кахконен.

Читайте також: Четвер, СПЛІТ, чекаємо...

У свою чергу, постійний представник МВФ в Україні Йоста Люнгман рекомендував привести регулювання і нагляд в небанківському фінансовому секторі до міжнародних стандартів, як це відбувається в банківському секторі.

«Найбільш ефективним способом досягнення цього є консолідація регулюючих органів, перехід від трьох регуляторів фінансового сектора до двох», — сказав Люнгман.

Чому потрібен спліт?

Законопроект про спліт пропонує ліквідувати Нацкомфінпослуг і передати повноваження з регулювання небанківських ринків Національному банку.