Капіталізація криптовалютного ринку знизилася на 60 млрд доларів за менш ніж тиждень, після того як черговий міні-крах биткоина дав сигнал до широким продажу:

Нагальна ліквідація криптовалютных портфелів призвела до того, що інші основні активи, такі як ETH, LTC і XRP впали в ціні до мінімуму 2017 року. Вже тоді стало ясно, що за ставкою всього світу на революційні технології переховувався лише каскад спекулятивних угод і погоня за легким прибутком.

Вчора ввечері BTC падав до $4237, найнижчого рівня за останні 13 місяців, потім стабілізувався близько $4500 в середу. З точки зору базового технічного аналізу, основну підтримку биткоин може намацати на тижневої 200-ковзної середньої (200-sma) на позначці $3130. Поки трейдери на біржах чекають можливості купити на відкаті, зіграти на останніх хвилях падіння можна, наприклад, тут.

Рівень в $3130 може стати останньою спробою інвесторів нав'язати корекцію, і якщо вона провалиться, то стане ясно, що спекулятивний міхур перейшов у термінальну стадію і можна вставати в довгий шорт.

Низька волатильність BTC, підтримка на падіннях і спроби зростання довгий час створювали враження стабільного ринку, проте насувається шторм видавала капіталізація ринку не включає биткоин:

Починаючи з травня ринок стійко втрачав в обсязі, причому за останні два місяці темпи сповільнилися, що стримувало панічні настрої. До того ж великі біржі, такі як Binance відрізали зв'язок з фиатными валютами, тому биткоин служив своєрідним внутрішнім фіатом (захисним активом) і в моменти зливу інших криптовалют закономірно зміцнювався в ціні.

Забавно, але таке обмеження створювало транзакційний попит на биткоин (попит як на розрахунковий засіб), а інші кріптовалюти виступали подібно товарам у нашій звичайній економіці. Тільки проблема в тому, що з плином часу зростало усвідомлення, що більшість їх не мають ні споживної вартості, ні інвестиційної цінності. Але ідея або вимушена міра замкнути криптовалютную систему і зробити з неї справжню незалежну цифрову економіку, зі своїми товарами, ще на деякий час продовжило їй життя. Тобто ідея дійсно крута, мотиви людські підвели.

Холодний розрахунок

Цікаво, що незважаючи на стабілізацію ціни биткоина влітку в районі $6000, складність майнінгу продовжувала зростати. Про це свідчить хешрейт, який почав знижуватися лише в жовтні цього року. Іншими словами, зусилля майнер з видобутку зростали, при цьому збільшувалася природне пропозицію биткоина, хоч і з падаючою швидкістю.

Так як майнінг пов'язаний з реальними витратами (витрати на електрику, кондиціонування приміщень тощо), то з незмінною ціною BTC і зростанням складності, майнінг буде залишатися рентабельним поки гранична виручка не стане дорівнювати граничним витратам. Тобто до моменту, поки черговий видобутий і проданий биткоин не буде перекривати витрати на нього.

За задумом Сатоши, інфраструктура з видобутку майнер повинна була стати технологічною основою для обробки транзакцій, за які майнеры будуть стягувати комісії (заохочення). Але прорахунком був єдиний момент – биткоин не отримав широкого розповсюдження в якості платіжного засобу, тому майнінг залишався переважно спекулятивними весь цей час і частка виручки за комісії була низька, крім дійсно активного періоду минулого року (знову ж спекулятивного):

Як я вже сказав вище, складність видобутку прямо пропорційне витраченим зусиллям (потужностей) на неї. З падінням складності майнінгу, природний приріст пропозиції буде знижуватися, послаблюючи тиск на ціни. Це один з небагатьох позитивних факторів.

Але слідуючи простим міркуванням вище, залишилися потужності будуть і далі постачати нові BTC на ринок, намагаючись окупитися або отримати останню прибуток.

Спекулятивний приплив пропозиції призведе до наступного стрибка попиту вниз подібно до недавнього. Піде в утиль наступна порція потужностей, яка себе не окупає. Таким чином система прирікає себе на саморуйнування, майнеры в боротьбі за стискається норму прибутку втрачають необхідну інфраструктуру для обробки транзакцій. А нові будувати точно не будуть, старі би продати.

 А ось і сумні свідчення того, що відбувається:  

https://twitter.com/DoveyWan/status/1064878600594305025

Артур Ідіатулін, компанія Tickmill.