По-перше — як тільки компанії завершують свої розрахунки з бюджетом — вони знову починають купувати валюту. Це забезпечує поступове поглинання самим ринком будь-якого істотного надлишку пропозиції. Цей процес спостерігався вже на вчорашніх торгах та частково тривав і сьогодні без особливого втручання Нацбанку.

Як тільки котирування знижуються до очікуванного великими покупцями курсового дна — вони виходять на торги та скуповують практично весь обсяг пропозиції. Це говорить про те, що для великих гравців зараз важливий навіть не сам факт присутності валюти на міжбанку, а її ціна. Як тільки основна маса клієнтів розрахується з бюджетом — попит на валюту почне активно зростати на фоні стриманої пропозиції і нова корекція курсу вже не за горами;

По-друге — банківський ринок все більше монополізується 10-15 найбільшими гравцями з 50-70 найбільшими в Україні клієнтами. Це несе в собі істотні валютні та спекулятивні ризики, тому що саме курсові завдання і ситуативні інтереси цієї групи — фактично повністю диктують тренд на торгах. Тому навіть зниження загальної ліквідності в системі через неоднорідність розподілу гривневих ресурсів — не призводить до глобального обвалу валюти.

У цих компаній вона є і вони скуповують валюту не тільки в необхідних їм в цей момент обсягах, але вже можуть і підбирати оптимальний варіант її скупки в потрібний їм період, чим фактично і керують курсовими коливаннями ринку. НБУ в цій ситуації просто змушений гасити курсові пожежі в той момент, коли більшість з цих компаній виявляються «на одному боці» — на купівлі або на продажу.

По-третє, через слабкість економіки і її сировинної орієнтованості — ризики чергових «влетов» з курсом при найменших зовнішньоекономічних потрясіннях на сировинних ринках на фоні наближення виборів в країні тільки ростуть. І НБУ поки не має можливості суттєво управляти цим процесом. А більшість іноземних гравців на українському ринку просто переслідують спекулятивні цілі заробітку на високій прибутковості наших боргових зобов'язань і з додатковим бонусом у вигляді курсових різниць.

«Гарячі гроші» для латання бюджетних дірок — одночасно загроза для стабільності гривні і все більше боргове ярмо для економіки. Ніякої інвестиційної привабливості для країни такі спекулятивні короткострокові вкладення в наші папери не несуть, тому що вони не призводять до збільшення виробничого потенціалу країни і не створюють робочих місць для українських громадян.  Девіз: «Нам би день простояти, нам би ніч протриматися ...» все більше впливає на дії нашого Міністерства фінансів. В кінцевому підсумку — завод спекулятивних грошей, а потім їх вивід — дуже істотно впливає на котирування міжбанку.

Таким чином — курс все більше відображає не просто економічний паритет гривні по відношенню до конкретної валюти, а перетворюється на елемент періодичної спекулятивної гри груп впливу в країні на фоні арбітражних операцій професійних світових гравців мета у яких одна — максимальний прибуток без довгострокових вкладень, а потім — виведення капіталу .

Хід торгів:

У першу годину сесії долар виріс за рахунок перевищення попиту на валюту над досить стриманим пропозицією. Великі продавці притримували валюту та намагалися зіграти «на підвищення». Їм це вдалося і не дивлячись на низькі залишки на коррахунках банків з вчорашніх декларативних вечірніх 27,725/27,755 гривень в перші 10 хвилин сесії курс зріс до 27,78/27,82. Ближче до 11 години -після розігріву ринку — продавці поступово почали зливати основні обсяги валюти і курс просів до 27,765/27,785 гривень, а з 12 години закріпився в межах коридору 27,755-27,76/27,775-27,78 гривень практично на всю активну частину сесії. Після обіду послідувала невелика корекція спочатку до 27,75/27,77 на 15:00 і до 27,735/27,76 гривень на кінець торгів.

Головні події 20 листопада на міжбанку:

1. Спочатку зліт котирувань долара з вчорашніх вечірніх декларативних 27,725/27,755 гривень до 27,78/27,82 в перші хвилини сесії, а потім поступове зниження котирувань до 27,735/27,76 на кінець сесії;

2. НБУ не виходив на торги в більш публічному форматі аукціону;

3. Довідковий курс Нацбанку на 12 годин становив 27,7673 гривень за долар, а офіційний на 21 листопада оголошено регулятором на рівні 27,763875.

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram