Що буде з курсом найпопулярнішої криптовалюти, і що буде відбуватися з ринком надалі розповів аналітик Альпарі Владислав Антонов.

Три доби гравці намагалися намацати точку опори — справедливу ціну для формування ренджа. Після консолідації на рівні $5660 і невдалої спроби повернутися до позначки $6000 курс знизився до $5200 (-7,5%).

Вважаю, що обвал ринку спровокував форк Bitcoin Cash. Потім падіння прискорилося, коли була пробита 3-місячна підтримка на рівні $6325 (канал B-B). Далі ціни падали по інерції на виконанні захисних стопів, наказів та маржин коллів (примусове закриття коротких позицій через брак маржинального забезпечення). Після тривалої консолідації продавці знесли дві ключові підтримки на відмітках $6009 та $5835 (трендова лінія, TR).

«Ведмежі» тренди по біткоіну завжди розгорталися через різкі відскоки. Подібних відскоків не спостерігається. Хоч покупці викуповують монети, що подешевшали, вони залишаються слабкими. Новорічний туземун (це вільна транскрипція англійського виразу «to the Moon», що означає «на Місяць», а в світі криптовалют відповідає сподіванням зростання біткоїна) скасувався.

Ціна пройшла важливі цінові рівні. Якщо тиск посилиться, то навряд чи ціна залишиться торгуватися вище $5000. На біржі Bitfinex найближчою цільовою зоною виступає зона $4960 — $4372. Проміжна мета знаходиться на позначці $5023 за біткоін.

Є два чинники, які заважають повернутися на ринок інвесторам: маніпулятори та відсутність регулювання ринку криптовалют. Вважаю, скоро це питання вирішиться. Ринок не помре, а перезавантажиться і стане краще. Волатильність за монетами знизиться. Процвітатиме маржинальна торгівля, як на ринку форекс. Не виключаю, що падіння ціни на монети є середньостроковий план центральних банків, щоб відбити бажання у фізичних осіб працювати з криптовалютою, яка є загрозою для фіатних грошей.

Відкриття криптовалютної біржі BAKKT і дозвіл біткоін — ETF не допоможуть відновити ціни і викликати ралі. Підняти ціни може тільки регулятор. Від нього чекають результатів розслідування по чотирьох біржах: Bitstamp, Coinbase, itBit та Kraken. Їх підозрюють в цінових маніпуляціях, щоб вплинути на кінцеву вартість ф'ючерсів на біткоін на біржі CME.

З останніх позитивних новин можна відзначити заяви глави Міжнародного валютного фонду (МВФ) Крістін Лагард. МВФ рекомендує центральним банкам вивчити питання про емісію власної цифрової валюти, щоб компенсувати зниження використання готівки. Що стосується інституційних гравців, то вони не підуть на спот-ринок. Для них спеціально створюють ф'ючерси та опціони. Пробій $5000 для мене означатиме, що регулятори досягли своєї мети для зниження цікавості до криптовалют. Після обвалу ринок буде дуже довго відновлюватися. Отже, цільова зона $4960 — $4372. Падіння нижче $4 000 поки не розглядаю. Різкий стрибок вгору на $600- $1000 вказуватиме на відновлення інтересу покупців.