1) Наближення періоду податкових платежів. У компаній залишається не так багато часу, щоб закумулювати необхідний обсяг гривневих коштів для розрахунків з державою. Тим більше, що попереду ще й вихідні. Так що часу замало. Багато експортерів почнуть поступово реалізовувати валюту, щоб бути готовим до бюджетних днів. А імпортери з тих же причин знизять свої обсяги купівлі. Це спрацює на користь гривні;

2) Поступове зниження котирувань долара в останні дні стимулює активні продажі валюти експортерами. Їм потрібна гривня для поточної господарської діяльності і на побоюваннях подальшого просідання курсу вони не притримують валюту, а відразу її продають. Зростання обсягів пропозиції також допомагає гривні;

3) Зниження ліквідності в банківській системі на фоні її неоднорідного розподілу серед банків. Коррахунки на ранок четверга впали відразу на 4,1 млрд гривень - до 53,5 млрд. Цього абсолютно достатньо для виконання банками нормативів НБУ, але з урахуванням концентрації основної частини гривні у 6-8 найбільших банків - інші фінустанови продовжують мати нестачу гривні. Це призводить до того, що тиск на нацвалюту частково зменшується;

4) Поведінка готівкового ринку і НБУ. В обмінниках останнім часом спостерігається поступове зниження котирувань з виставленням досить низького рівня спреда. Це говорить про те, що готівковий ринок не чекає сюрпризів по курсу найближчим часом, що також благотворно впливає на настрої валютного ринку в цілому.

НБУ поки достатньо стримано викуповує надлишок валюти на міжбанку. З одного боку - тому що цей надлишок в основному поглинає сам ринок, а з іншого - такими діями регулятор дає можливість гривні поступово зміцнюватися. Якщо НБУ не буде активно скуповувати долар, підтримуючи його котирування своїми купівлями в великих обсягах - тенденція на зміцнення гривні продовжиться. Тому принциповим для збереження тренда по зміцненню нацвалюти в цей період є обсяги викупу валюти регулятором.

У цій ситуації спекулянти обмежаться роботою в режимі «в дві сторони» не особливо розгойдуючи міжбанк.

«Мінфін» прогнозує на сьогодні курс долара в межах коридору 27,75-27,85 гривень з невеликою перевагою пропозиції. Обсяги операцій складуть до 450 млн доларів при здійсненні до 590 угод.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 27,70- 27,83 і продаж 27,90-28,05 гривень.
В обмінниках фінкомпаній: купівля 27,85-27,95 гривень та продаж 27,98 -28,05 гривень.

Про тенденції на торгах за 14 листопада можна прочитати тут, а графік котирувань по долару, євро і рублю - відстежити тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

Настрої наших респондентів щодо перспектив гривні продовжують поліпшуватися.

За офіційним курсом - 90% (вчора було 84%) вважає, що долар буде нижче 28,00 гривень. 10% респондентів все ще впевнені в його поверненні до рівня понад 28,01 гривні найближчим часом.

За міжбанківським -81% (було 76%) вважає, що долар буде нижче 28,00 гривень. 19% респондентів поки готові до повернення котирувань вище 28,01 гривні.

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram