Основні обсяги продажів становили обов'язкові 50% надходжень від валютної виручки експортерів, а купівлі - тих імпортерів, хто не міг в силу будь-яких причин перенести свої операції на наступний день.

Таким чином, сьогодні пропозиція валюти буде низькою (банки тільки зарахують нову порцію доларової виручки клієнтам і продавати 50% від неї будуть завтра), а от попит залишиться як мінімум на тому ж рівні, а швидше за все - виросте за рахунок перенесених вчора частиною клієнтів угод . Це призведе до перекосів попиту та пропозиції на міжбанку і спрацює проти гривні.

Спекулянти не упустять шанс продовжити заробляти на ситуативних перекосах міжбанку і намагатимуться розгойдати курс. Тим більше, що відбулося суттєве зростання ліквідності в банківській системі. Коррахунки банків на ранок вівторка виросли відразу на 11,3 млрд гривень - до 56,5 млрд. Такий гривневий навіс буде психологічно тиснути на ринок в частині потенційного зростання котирувань.

Тактика Нацбанку в цей період буде тією ж. Якщо пропозиція ситуативно виявиться вище попиту - різницю буде викуповувати регулятор. Якщо ж попит на валюту буде вищий за пропозицію (що найбільш вірогідний сценарій для сьогоднішнього дня) - НБУ намагатиметься тільки спостерігати за тим, що відбувається без виходів на торги, щоб заощадити ЗВР. Тільки при збільшенні  курсу понад 28 гривень - можна очікувати появи НБУ з продажем невеликих обсягів долара для вирівнювання ситуації через «тихий» і «анонімний» Matching.

«Мінфін» прогнозує на сьогодні курс долара в межах коридору 27,90-28,05 гривень із зростанням тиску на гривню. Обсяги операцій зростуть до 415-450 млн доларів при здійсненні до 530-590 угод.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 27,80- 27,95 і продаж 27,94-28,15 гривень.
В обмінниках фінкомпаній: купівля 27,95-28,08 гривень та продаж 28,05 -28,12 гривень.

Про тенденції на торгах за 12 листопада можна прочитати тут, а графік котирувань по долару, євро і рублю - відстежити тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

Настрої і статистика опитування наших респондентів щодо перспектив гривні залишаються позитивними для нацвалюти, але оптимістів стало трохи менше.

За офіційним курсом - 77% (вчора було 83%) вважає, що долар буде нижче 28,00 гривень. 23% респондентів впевнені в його повернення до рівня понад 28,01 гривень найближчим часом.

За міжбанківським - 65% (було 75%) вважає, що долар буде нижче 28,00 гривень. 35% респондентів готові до повернення котирувань вище 28,01 гривень вже найближчими днями.

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram