«Я спілкувався з урядом і моя принципова позиція — захистити людей, удосконалити і розширити систему субсидій, збільшити виділення коштів на її виконання. Принципова позиція: жодна бідна і ні одна незахищена людина точно не повинна постраждати. Жодна бідна, жодна незахищена людина не повинен платити більше. І у нас є абсолютно чітке взаєморозуміння, що ми саме в такому напрямку і будемо діяти», — сказав Порошенко на засіданні Ради регіонального розвитку в Києві.

Президент також зазначив, що зараз потрібно на 100% забезпечити субсидіями тих, хто їх реально потребує.

«І це не просто мій заклик, а це принципова позиція щодо формування бюджету 2019 року до другого читання. Підкреслю окремо: якщо цієї позиції не буде в бюджеті, без врахування позиції президента при підготовці в парламенті, я бюджет цей не підпишу — зроблю те, що ніколи не робив», — додав глава держави.

Він також підкреслив, що система монетизації субсидій повинна передбачати реальні виплати людям, які спожили менше енергоресурсів, ніж передбачено.

«Ті, хто економить енергоресурси, використовує суми менші, ніж передбачено законом — хоча ми все одно за рахунок коштів платників податків з державного бюджету витрачаємо живі гроші, це ніякі не заліки — на субсидії, так ось кожна людина, яка заощадила, має право отримати заощаджену різницю — підкреслюю — живими грошима», — зазначив Порошенко.

Нагадаємо, що в жовтні 2018 року в Україні почали виплати українцям за зекономлені субсидії по газу та електроенергії.