Що запроваджує закон? 

  • Норми закону передбачають, що Кабмін ухвалить тимчасовий порядок, відповідно до якого протягом 180 днів здійснюватимуться митні формальності щодо легкових автомобілів, що перебувають у митних режимах тимчасового ввезення або транзиту.
  • Скасовуються обмеження відповідності екологічним нормам при митному оформленні легкових транспортних засобів, що були в користуванні.
  • Положеннями закону за перевищення строків транзиту та тимчасового ввезення більш ніж на 30 діб встановлено штраф на суму 170 тисяч або конфіскацію транспортного засобу.
  • Передбачено, що у разі недотримання строків та вимог митних режимів «транзит» та «тимчасове ввезення», особа може оформити у вільний обіг транспортний засіб із сплатою належних митних платежів та коштів в сумі 8,5 тисяч грн.

Читайте також: Рада посилила контроль за авто на «євробляхах»

  • Особа, відповідальна за дотримання вимог законодавства при переміщенні транспортних засобів в режимі «транзит» та «тимчасове ввезення» звільняється від відповідальності за порушення митних правил.
  • Законопроектом передбачено інформування Державною прикордонною службою України органів доходів і зборів про факти наміру перетинання державного кордону України особами, стосовно яких органами доходів і зборів було виявлено порушення митних правил.
  • Запроваджується взаємодія органів доходів і зборів з Нацполіцією в частині контролю за дотриманням водіями порядку використання таких транспортних засобів на митній території України, недопущення порушення обмежень, встановлених Митним кодексом України, а також удосконалення порядку реєстрації і обліку транспортних засобів, повідомили у Державній фіскальній службі.

  Замовити кредитну картку для водіїв

За даними ДФС, з початку 2018 року (станом на 1 листопада) в Україну було ввезено 173 тисячі транспортних засобів особистого користування та комерційного призначення з іноземною реєстрацією в режимі «транзит», 53,1 тисячі — у режимі «тимчасового ввезення».

Нагадаємо, 8 листопада 2018 року Рада дала добро на розмитнення і податки для «євроблях».