1) Дії і курсові інтереси великих гравців. Після вчорашнього зростання котирувань експортери вже не поспішають з активним продажем валюти, вичікуючи оптимально високих котирувань. А імпортери - навпаки, все менше торгуються з продавцями, вважаючи за краще не ризикувати, а відразу закривати свої угоди. Це психологічно працює проти гривні, хоча за рахунок п'ятничного ефекту зниження ділової активності - зростання котирувань може бути короткочасним і ситуативним протягом дня та змінюватися періодичним просіданням;

2) Рівень ліквідності в банківській системі. Поступове зростання коррахунків банків в останні дні істотно розширює можливості спекулянтів, а збільшення скупки валюти нерезидентами за рахунок гривні, отриманої від погашення ОВДП - дає можливість покачати курс як для любителів заробити на валютних ралі, так і для великих підприємств-продавців валюти. Це тисне на ринок і потрібно бути готовим до нових спекулятивних атак на гривню;

3) Поведінка Нацбанку. НБУ викуповував валюту фактично весь тиждень, крім вчорашнього дня. Це поступово спочатку вирівняло попит та пропозицію, а в четвер і частково розгорнуло ринок в бік зростання котирувань.

Регулятор вчора не перешкоджав цьому подорожчанню долара і на ринок з продажем не виходив. Мабуть вважає, що поки ця тенденція не є небезпечною для гривні. Такий сигнал ринку поки також працює проти нацвалюти, що втім може швидко змінитися при будь-якої навіть невеликої інтервенції НБУ або активних розпродажах валюти декількома великими гравцями протягом дня;

4) Рішення ФРС США. Вчорашнє збереження ставок Федрезерву з недвозначними натяками на її підвищення в грудні - збільшує число бажаючих вкластися в потенційно зростаючий долар. Це вже відбилося на падінні євро щодо долара до рівня 1,1340 на момент написання статті та корекція міжнародних ринків після новин з США - триває. Це буде негайно відображатися як на співвідношенні пари євро / гривня на нашому ринку, так і на настрої нерезидентів щодо подальшої купівлі долара після чергових погашень ОВДП та виведення його на американський ринок. Дуже небезпечний в середньостроковій та довгостроковій перспективі фактор для української економіки і нацвалюти.

Проте, не дивлячись на велику кількість негативних для гривні передумов - ми зберігаємо сьогодні досить консервативний прогноз по долару за рахунок спрацьовування «ефекту п'ятничних торгів» і зниження ділової активності перед вихідними.

Багато покупців віддадуть перевагу рішенню вийти з купівлею валюти вже на наступному тижні, щоб поки заробити на гривні через короткострокові депозіти.

За нашими прогнозами і розрахунками - долар на торгах сьогодні перебуватиме в межах коридору 27,83-27,96 гривень. Обсяги операцій по дню знизяться до 410 млн доларів при здійсненні до 530 угод.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 27,80- 27,92 і продаж 27,98-28,15 гривень.
В обмінниках фінкомпаній: купівля 27,92-27,95 гривень та продаж 28,045 -28,10 гривень.

Про тенденції на торгах за 8 листопада можна прочитати тут, а графік котирувань по долару, євро і рублю - відстежити тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

Настрої та статистика опитування наших респондентів щодо перспектив гривні залишаються позитивними для нацвалюти і ми знизили шкалу та поріг нашого опитування по курсу.

За офіційним курсом - 70% вважає, що долар буде нижче 28,00 гривень. 30% респондентів вірять у його повернення до рівня вище 28,01 гривні найближчим часом.

За міжбанківським - 73% вважає, що долар буде нижче 28,00 гривень. Але 27% респондентів поки впевнені в його поверненні до рівня вище 28,01 гривні вже найближчими днями.

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram