«За» законопроект проголосувало 250 народних депутатів.

Що нового?

Закон змінює модель акцизного податку, запроваджуються базові ставки акцизу.

  • Для нових легкових авто з бензиновим двигуном до 3000 куб. см базова ставка складе 50 євро, для більш кубатурних — 100 євро. Для дизельних авто до 3500 куб см ставка складе 75 євро, для більш кубатурних — 150 євро.

До базових ставок будуть застосовуватися два коефіцієнта.

  • В одному випадку розмір коефіцієнта залежить від об'єму двигуна, в другому — віку транспортного засобу.
  • Один коефіцієнт буде визначатися шляхом ділення об'єму циліндрів двигуна (в куб.см) авто, який належить розмитнити, на 1000 куб. см.
  • Другий коефіцієнт — це вік автомобіля.

Закон передбачає пільговий період для легалізації «евроблях».

  • Якщо ввезений автомобіль в режимі «транзит» або «тимчасове ввезення» розмитнять за три місяці, акциз можна буде сплатити із застосуванням коефіцієнта 0,5, тобто, в половину дешевше. Якщо розмитнити протягом півроку, то «знижка» складе 25%.

Формула ставки податку

Ставка податку для відповідного транспортного засобу визначається за формулою: Ставка = Ставка базова х К двигун х К вік

У цій формулі ставка базова — ставка податку в євро за один транспортний засіб:

  • з двигуном внутрішнього згоряння з іскровим запалюванням та кривошипно-шатунним механізмом з об'ємом циліндрів до 3000 куб. см — 50 євро;
  • з двигуном внутрішнього згоряння з іскровим запалюванням та кривошипно-шатунним механізмом з об'ємом циліндрів понад 3000 куб. см — 100 євро;
  • з двигуном внутрішнього згоряння із запалюванням від стиснення (дизелем або напівдизелем) з об'ємом циліндрів до 3500 куб. см — 75 євро;
  • з двигуном внутрішнього згоряння із запалюванням від стиснення (дизелем або напівдизелем) з об'ємом циліндрів понад 3500 куб. см — 150 євро.

К двигун — це коефіцієнт, який визначається діленням об'єму циліндрів двигуна внутрішнього згоряння відповідного транспортного засобу в куб. см на 1000 куб. см.

К вік — це коефіцієнт, що дорівнює кількості повних календарних років з року, наступного за роком виробництва відповідного авто, до року визначення ставки податку.

При цьому для нових авто і авто, які використовувалися до одного повного календарного року, коефіцієнт дорівнює 1, а для транспортних засобів, які використовувалися понад 15 повних календарних років, коефіцієнт дорівнює 15.

 Замовити кредитну картку для водіїв