1) Рівень ліквідності в банківській системі та поведінка великих гравців. Коррахунки банків на сьогоднішній ранок стрімко скоротилися відразу на 6,59 млрд гривень — до 45,3 млрд. Говорити про наявність в цій ситуації вільної гривневої ліквідності у фінустанов не можна, що зв'язує руки спекулянтам по розгойдуванню курсу і працює на користь зміцнення нацвалюти. Спекулянти в цьому випадку продовжать роботу «в дві сторони» без особливої гри «на підвищення» або «на пониження».

«Зіпсувати» позитив для гривні може тільки вливання відшкодувань ПДВ експортерам (по ринку ходять чутки про 2-3 млрд гривень) або вихід на ринок нерезидентів, які отримають гривню від найближчих погашень ОВДП. Але поки гривневий голод у банків і клієнтів зберігається -їм не до особливої гри з валютою.

Як і раніше, формувати тренд по курсу будуть ситуативні курсові завдання найбільших гравців і їх поведінка на торгах;

2) Дії НБУ. Нацбанку «подобається» наявність надлишку валюти на міжбанку (за вівторок регулятор викупив близько 30 млн доларів в ЗВР) і сьогодні при можливості — його знову буде викуповувати НБУ. Це утримає курс від істотного просідання. Для скупки валюти Нацбанк буде застосовувати «тихий» Matching.

За нашими розрахунками долар на торгах в середу буде перебувати в межах коридору 27,85- 28 гривень;

Міжнародні події, пов'язані з виборами в Конгрес США, вже в значній мірі відіграли своє в поведінці пари євро / долар і ми не очікуємо сьогодні активного продовження валютних ралі по євровалюті.

На момент написання статті крос-курс євро / долар знаходився на позначці 1,1458 долара за євро і ми прогнозуємо коридор по цій парі на час проведення української міжбанківської сесії (з 10 до 17 години за київським часом) в межах 1,1435-1,1470 долара за євро. Це буде автоматично відображатися на котируваннях євровалюти щодо гривні через перерахунок крос-курсів євро/долар та долар/гривня.

Ми прогнозуємо на середу обсяги операцій в межах до 430-460 млн доларів при здійсненні до 550-620 угод.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 27,80- 27,95 і продаж 27,99-28,20 гривень.
В обмінниках фінкомпаній: купівля 27,95-28,03 гривень та продаж 28,05 -28,11 гривень.

Про тенденції на торгах за 6 листопада можна прочитати тут, а графік котирувань по долару, євро і рублю — відстежити тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

Настрої і статистика опитування наших респондентів щодо перспектив гривні залишаються позитивними для нацвалюти і майже одностайними. Якщо сьогодні на торгах не буде ніяких сюрпризів ми знизимо поріг нашого опитування по курсу з завтрашнього дня.

За офіційним і міжбанківським курсом — 94% вважає, що долар буде нижче 28,25 гривень. 6% респондентів поки впевнені в його поверненні до рівня вище 28,26 гривень найближчим часом.

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram