1) Рівень ліквідності в банківській системі та курсові завдання великих гравців. Судячи з вчорашньої поведінки «дочок» іноземних компаній - основні суми валюти під репатріацію дивідендів вони вже купили і тепер активного попиту на валюту під ці цілі з їх боку не буде.

Це означає, що першу скрипку у формуванні попиту і пропозиції на міжбанку гратимуть ситуативні дії та курсові завдання найбільших компаній країни за господарськими операціями. Нерезиденти ж знову вийдуть на ринок тільки після 7 листопада, коли отримають нову порцію гривні від погашення ОВДП;

Коррахунки банків, як і раніше, залишаються на досить прийнятному рівні (51,8 млрд гривень) - тобто без особливого гривневого надлишку, що при діючих обставинах не створює особливого тиску на валютному міжбанку. Спекулянти продовжать тактику роботи «в дві сторони» без особливої гри «на підвищення» або «на пониження».

2) Дії НБУ. У разі ситуативного надлишку долара його знову викупить Нацбанк, що за нашими розрахунками не дасть курсу просісти нижче рівня в 27,90- 28 гривень. Виходити на торги НБУ буде через «тихий» Matching.  Крім цього, «дешеву» валюту почнуть скуповувати і великі імпортери, що теж утримає котирування в цьому коридорі;

3) Міжнародний фактор. Сьогодні вибори в Конгрес США. Сформована політична ситуація може привести до зміни розкладу сил між республіканцями та демократами, що в кінцевому підсумку буде впливати на фінансові рішення як самого Дональда Трампа, так і американських та міжнародних інвесторів. Це вплине на співвідношення пари євро/долар і обіцяє чергові валютні ралі найближчим часом. Заробляти на цьому будуть як завжди міжнародні та вітчизняні спекулянти. Наші - в основному на парі євро/гривня;

Усі перераховані вище фактори будуть працювати різноспрямовано протягом сьогоднішніх торгів, але за нашими даними сьогодні у великих продавців знову буде дещо більше валюти, ніж попит на неї з боку покупців. І це може привести до незначного зміцнення гривні. Ми прогнозуємо курс долара на сьогодні в межах коридору 27,90-28,00 гривень з обсягами операцій в межах до 460 млн доларів при здійсненні до 620 угод.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 27,85- 28,00 і продаж 28,03-28,15 гривень.
В обмінниках фінкомпаній: купівля 27,95-28,08 гривень та продаж 28,12 -28,15 гривень.

Про тенденції на торгах за 5 листопада можна прочитати тут, а графік котирувань по долару, євро і рублю - відстежити тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

Настрої і статистика опитування наших респондентів щодо перспектив гривні залишаються позитивними для нацвалюти.

За офіційним - очікування опитаних суперпозитивним для гривні. 99% (було 89%) вважає, що долар буде нижче 28,25 гривень. Тільки 1% респондентів поки впевнені в його поверненні до рівня вище 28,26 гривень найближчим часом.

За міжбанківським курсом - опитані теж фактично усі оптимістично дивляться на перспективи нацвалюти. 90% (було 89%) вважає, що долар буде нижче 28,25 гривень. 10% респондентів поки ще впевнені в його поверненні до рівня вище 28,26 гривень найближчим часом.

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram