1) Продовження купівлі валюти «дочками» іноземних компаній для репатріації дивідендів. Вони залишаться одними з ключових покупців валюти та за рахунок їх одночасного виходу на торги - тиск на курс може періодично зростати;

2) Рівень ліквідності в банківській системі і курсові завдання великих гравців. Угоди та ситуативні завдання з купівлі/продажу валюти першої двадцятки компаній країни продовжать залишатися головним фактором при формуванні тренда на міжбанку.

Оскільки сьогодні понеділок і багато великих гравців розміщували свої гривневі залишки на короткострокових депозитах в банках - вони тільки сьогодні переведуть ці ресурси для купівлі валюти на окремі рахунки в своїх банках. Тому цей відкладений попит на неї вийде на ринок тільки завтра.

У експортерів ж сьогодні триватимуть виплати зарплати персоналу за жовтень та інші господарські операції початку місяця (авансові платежі по оренді, оплата сировини та матеріалів і т.д.), що призведе до зростання пропозиції валюти на фоні досить стриманого попиту.

Коррахунки банків залишаються на досить прийнятному рівні (50,2 млрд гривень) без особливого гривневого надлишку. Це дозволяє фінустановам виконувати всі необхідні операції, підтримувати нормативи НБУ і в той же час не створює особливого тиску на валютному міжбанку. Спекулянти сьогодні обмежаться роботою «в дві сторони» без особливої гри «на підвищення» або «на пониження». Більш того, в разі ситуативного надлишку долара - він буде викуплений Нацбанком, що за нашими розрахунками не дасть курсу просісти нижче рівня в 28 гривень. Виходити на торги НБУ буде через «тихий» Matching;

3) На цьому тижні фінансисти чекають погашення чергових великих обсягів ОВДП і частина з них знаходиться у власності іноземців. Це може спрацювати проти гривні у середині тижня, коли отримавши гривню від погашення облігацій - частина нерезидентів захоче купити валюту.Така перспектива психологічно стимулюватиме деяких продавців на притримування валюти до середини тижня в надії її подальшого продажу дорожче, що буде працювати проти гривні.

Ці три чинники працюватиме різноспрямовано протягом сьогоднішніх та завтрашніх торгів, що дає нам підставу припускати досить активні події на міжбанку найближчим часом.

Ми прогнозуємо курс долара на сьогоднішніх торгах в межах коридору 28,00-28,15 гривень з обсягами операцій в межах до 430-460 млн доларів при здійсненні до 620 угод.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 27,95- 28,05 і продаж 28,10-28,25 гривень.
В обмінниках фінкомпаній: купівля 28,00-28,14 гривень та продаж 28,12 -28,18 гривень.

Про тенденції на торгах за 2 листопада можна прочитати тут, а графік котирувань по долару, євро і рублю - відстежити тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

Настрої і статистика опитування наших респондентів щодо перспектив гривні залишаються позитивними для нацвалюти.

За офіційним та за міжбанківським курсом очікування опитаних фактично однакові- 89% (було 76%) вважає, що долар буде нижче 28,25 гривень. 11% респондентів поки впевнені в його поверненні до рівня вище 28,26 гривень найближчим часом.

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram