Валерія Гонтарева прийшла на посаду голови Національного банку України в червні 2014 року, а 10 квітня 2017 року подала заявку про відставку. З 1-го жовтня 2018 Гонтарева є співробітником Інституту міжнародних відносин Лондонської школи економіки. Тепер вона буде консультувати центробанки різних країн з питань монетарної і валютної політики. Перший проект екс-глави НБУ — подолання кризи в Тунісі.

Колишня очільниця НБУ Валерія Гонтарева дала розгорнуте інтерв'ю редакції «НВ». У ньому вона поділилася спогадами про роботу на посаді голови Нацбанку. «Мінфін» вибрав найцікавіші моменти.

Про ситуацію на банківському ринку України у 2014 році

Я планувала тоді завершити реформу банківського нагляду за рік, в результаті ми зробили її за три роки. Якби не довга історія з ПриватБанком [його боргами і націоналізацією], я думаю, зробили б за два з половиною роки. Ключовий виклик був з точки зору макроекономіки.

Як макроекономіст я знала, які дисбаланси були у нашої країни, і що є міжнародна спільнота, готова допомогти і закрити дірки в платіжному балансі. Але тут ви раптово переходите на вільне курсоутворення, втрачаєте 10% території, понад 15% ВВП і за один день у вас втрачається 30% валютної виручки.

Екс-голова НБУ пояснює: «Чому я зараз займаюся монетарною політикою, консультую інші країни? Тому що наш досвід банківської реформи увійшов в підручники всього фінансового світу. Раніше прикладом була реформа банківського сектора Туреччини в 1990-х. Тепер нас всюди запрошують ділитися досвідом ».

Про маніпуляції та тиск під час роботи в НБУ

«З першого дня під НБУ ходили проплачені мітинги. У багатьох ЗМІ — повна дезінформація, маніпуляції. Наприклад, від Юлії Тимошенко, яка виходить і розповідає, що Гонтарева видала 300 млрд грн рефінансування. А Гонтарева виходить в парламенті і показує: коли вона прийшла в НБУ, заборгованість по рефінансу була 110 млрд, а коли пішла — 19 млрд „- згадує екс-очільниця НБУ свою роботу на держпосаді.

Гонтарева не приховує, що багато депутатів намагалися “продавити» потрібні їм рішення: «За моє призначення проголосувало 346 депутатів, конституційна більшість. На другий день я заходжу в кабінет Нацбанку, сідаю, тут же лунає телефонний дзвінок по внутрішньому зв'язку. Людина представляється: „Я депутат такий-то, я вчора за вас голосував“. І починає щось просити. Зателефонувало чоловік десять, на десятому вже сарафанне радіо їм передало, що мені можна не дзвонити ». І додає: «Мене дуже здивувало, коли з поста міністра економіки йшов Айварас Абромавічус і говорив:» Мені подзвонили і сказали ". Я хотіла тоді сказати: «Боже ти мій, скільки мені раз дзвонили і щось говорили».

Про погрози на свою адресу

За словами Валерії Гонтаревої, вона б не погодилася стати головою Нацбанку «якби уявляла рівень тиску».

«Звичайно, погрожували. У мене навіть була державна охорона з жовтня 2014 року і допоки мене не звільнили. Багато різних видів загроз було, включно з цими трунами», — відповіла екс-глава НБУ на питання, чи погрожували їй фізично.

Екс-очільниця НБУ має на увазі акцію активістів Нацкорпуса 1 березня 2017 року. Протестуючи проти російських банків, вони принесли під стіни Нацбанку труну, в якій лежала лялька у тюремному одязі з обличчям Гонтаревої.

Гонтарева також згадала недавню заяву Сергія Тарути, «який розповідає, що Гонтареву треба посадити у в'язницю — це єдине місце, де цінних свідків не вбивають».

Про те, що під час роботи в НБУ не вистачало підтримки президента і правоохоронних органів

«Я чекала від президента більшої підтримки! Одне можу сказати, якби президент не був згоден з лінією, яку вів НБУ під моїм керівництвом, замінив би мене», — сказала Гонтарева. І ще додала, що розраховувала на більшу підтримку з боку правоохоронних органів, яким Нацбанк передав безліч документів щодо недобросовісних банків.

«Я хотіла більшої підтримки від правоохоронних органів, яким ми передали паперів, як три ваші будівлі, про всі ці банки для відмивання і банки-зомбі. Це ж все було передано. І ви розумієте, 90 банків, щоб їх вивести, треба було задокументувати, це тонни документів. І де воно все?» — запитує екс-глава НБУ.

Про націоналізацію ПриватБанку

Ми влили в Приват 146 млрд грн, щоб закрити діру. А постаудит знайшов ще одну дірку в 38 млрд, ми і їх влили. Ви уявляєте, про які гроші ми говоримо? Це 40% нашої монетарної бази. Це 33% депозитів нашого населення.

Єдине, в чому ми пішли на поступку Привату, — це питання дедлайну по рекапіталізації. Коли Приват не виконав перший дедлайн — 1 квітня 2016 року, його перенесли на 1 вересня 2016- го. Але все це було в меморандумі МВФ передбачено. Після цього ми одразу отримали транш.

Коломойський розповідав, що це рейдерство з боку Нацбанку. Але ж там ніхто ні копійки не заплатив за виданими кредитами. Капіталу в цьому банку ніякого не було. Активів не було. Держава замінила активи держпаперами.

Про ключову проблему банківського ринку України

В Україні дуже висока частка кредитів пов'язаним особам. Найгірша ситуація спостерігається в державних банках, — їх використовували для видачі кредитів представникам політичних кіл.

«Найбільші проблеми були в наших системних банках. Це держбанки і Приват. Але в держбанках — це не стільки кредити пов'язаним особам в прямому сенсі слова, це кредити, видані політичній еліті країни. Якщо для когось «злочинна влада» була представлена ​​Віктором Януковичем, то подивіться на баланс цих банків, і ви зрозумієте, що «злочинна влада» діяла на території України років 20. Держбанки використовували, як хотіли. Ось недавно історія — нардеп Станіслав Березкін, компанія Креатив і так далі. Це ж не сім'я Януковича вже, правда? А перед цим, подивіться: брати Клюєви, до Клюєвих ви інших знайдете. Весь політичний олімп » — пояснює ситуацію Гонтарева.

Про те, що олігархи дуже вільно почувають себе в Україні

Правоохоронна система не працює — і це, на думку екс-очільниці Нацбанку, найбільша проблема.

Ми у Жеваго взяли персональну гарантію, коли з банків населення виносило гроші, — допомагали йому з рефінансуванням на виплату гарантованих законом депозитів, взяли у нього в заставу Білоцерківську ТЕЦ. Я тоді сказала Жеваго, що якщо він не виконає персональне зобов’язання, то залишиться в одних трусах. У чому він залишився? У нього все є. Де персональні гарантії? Всі вони оскаржені в судах. Ви розумієте, яке свавілля у нас?

Так само у нас з'явилися активи ПриватБанку. Але це виявилися активи третіх осіб, які навіть в банку не були. Не було реальної оцінки цих активів, які входили в персональну гарантію. Ми в НБУ брали такі гарантії не тільки у Жеваго і Коломойського, а й у [колишнього власника збанкрутілих банків VAB і Фінансова ініціатива, власника агрохолдингів Авангард і UkrLandFarming Олега] Бахматюка. Вони повинні були всім своїм майном відповідати, навіть годинниками. Але ніхто нічим не відповів.

Добре, а банки для відмивання? Олігархи хоча б мають якісь зв'язки і здатні «вирішувати». А банки для відмивання чим відповідатимуть, якими активами? Ось був, наприклад, банк Велес, який фінансував Батьківщину. Коли ми прийшли за адресою цього банку, то його там просто не було. Скажіть, як це?

Я знаю, скільки ми в Нацбанку передали НАБУ документів по тому ж таки Привату. Я хочу побачити, що вони з ними роблять, куди вони їх дівають. Їдять, чи що?

Я розумію, що у нас у всьому, у чому винна країна, повинен бути винен президент. Якщо ми так будемо міркувати, то, швидше за все, станемо дуже схожі на Росію. Не може одна людина за всіх зробити їх домашню роботу. Президенту пощастило, що в НБУ прийшли ті, хто зміг. Пощастило, що в Мінфін прийшли ті, хто зміг. Пощастило, що в Нафтогаз прийшли. Ось ще б прийшли б в НАБУ, в САП, в прокуратуру, в суди — тоді б більше пощастило.

Про нападки Наливайченка  

Гонтарева спростувала заяву Наливайченка, яку він зробив на початку жовтня: колишній голова СБУ стверджував, що Гонтарева нібито купила у Лондоні будинок вартістю 23 млн фунтів стерлінгів (близько $ 30 млн).

«Було смішно, коли абсолютно божевільний Валентин Наливайченко розповідав по телебаченню в той день, коли ми знімали квартиру з моїм сином-студентом першого курсу, що нібито Гонтарева купила в Лондоні будинок за 23 мільйони фунтів. Він почув, що я вже працюю в Лондоні, і далі треба було робити подібні інсинуації. І цих безумців хтось ще показує зі всіма цими текстами. А ви в цей момент підписуєте договір оренди маленької двокімнатної квартири »- додала екс-глава Нацбанку України.