Про це повідомив в.о. заступника голови ДФС Євген Бамбізов під час виступу на «Форумі з міжнародного податкового співробітництва BEPS.in.UA».

«Питання додержання вимог BEPS є актуальним для ДФС, яка сьогодні знаходиться на шляху реформування та запровадження європейських стандартів адміністрування податків. Ми зацікавлені в отриманні необхідного інструментарію – технічного, технологічного та правового з протидії ухиленню від оподаткування та виведенню прибутків за кордон», — зазначив Бамбізов.

Що це дасть?

  • Це приведе положення Податкового кодексу України у частині податкового контролю за трансфертним ціноутворенням у відповідність до вимог Організації економічного співробітництва та розвитку.
  • Створить сприятливі умови для ведення бізнесу в Україні завдяки встановленню міжнародних стандартів податкового контролю для всіх учасників міжнародної торгівлі.
  • Запровадить трирівневу структуру документації для міжнародних груп компаній, яка включає в себе документацію з трансфертного ціноутворення (локальний файл), глобальну документації (майстер-файл) та звіт у розрізі країн (country-by-countryreporting).

«Сьогодні за нашими оцінками приблизно 100 транснаціональних компаній будуть вважатися такими, що мають звітувати саме в Україні», — зазначив Бамбізов.

Законопроектом пропонується:

  • запровадити інститут послуг з низькою доданою вартістю для цілей трансфертного ціноутворення;
  • вдосконалити правила контролю за сировинними товарами шляхом скасування обмеження застосовувати виключно біржові котирування певних бірж та надання можливості використовувати котирувальні ціни на товари;
  • запровадити контроль за трансфертним ціноутворенням з урахуванням концепції превалювання сутності над формою, відповідно до якої комерційні або фінансові характеристики контрольованої операції для цілей трансфертного ціноутворення визначаються згідно з фактичною поведінкою сторін операції та фактичними обставинами її проведення.

Крім того, законопроект містить положення щодо оподаткування контрольованих іноземних компаній, обмеження витрат на фінансові операції з пов’язаними особами, запобігання штучному уникненню визнання статусу постійного представництва, запобігання зловживанням у зв’язку із застосуванням договорів про уникнення подвійного оподаткування.

План BEPS – проект Організації економічного співробітництва та розвитку (ОСЕР) та країн G20 з вирішення проблем розмивання (заниження) податкової бази та переміщення прибутків, який був представлений ОЕСР та затверджений у вересні 2013 року на саміті голів держав G20.

Зазначений план містить 15 кроків, результатом опрацювання яких буде надання країнам внутрішніх та міжнародних інструментів, за допомогою яких права щодо оподаткування будуть приведені у відповідність до економічної діяльності міжнародних корпорацій.