Можливості для подальшого збільшення потоку мігрантів в Польщі останнім часом звужуються. Зокрема, в першому півріччі 2018 роки кількість виданих дозволів зросла лише на 20% в порівнянні з першим півріччям 2017 року. При цьому протягом двох попередніх років вона росла на більш ніж 100%.

Що вплине на зниження міграції?

  • Перспективи уповільнення економічного зростання в Польщі: за прогнозом Міжнародного валютного ринку, до 3,5% в 2019 році і 2,8% в середньостроковій перспективі;
  • Зниження темпів створення нових робочих місць і зростання зайнятості, на які вказують останні кон'юнктурні опитування польських підприємств;
  • Стримана зацікавленість польських роботодавців у залученні на відкриті вакансії працівників з України.

Ризик міграції залишається

У той же час ризик посилення міграційних процесів залишатиметься вагомим через збільшення зацікавленості українців у працевлаштуванні в інших країнах за кордоном. Про це, зокрема, свідчать дані пошукової системи Google — з другої половини 2017 року зросло кількість запитів на пошук роботи в Чехії.

Крім того, в декількох європейських країнах оголошені плани щодо спрощення процедур для працевлаштування іноземних громадян.