Це глобальна проблема, над вирішенням якої б'ються багато країн. Індія і Китай активно працюють над програмою мотивації повернення трудових мігрантів додому, що вже дає результати. В Україні ж про це тільки починають говорити.

Як призупинити відтік фахівців і мотивувати їх повернутися додому, розмірковує Андрій (Енді) Гундер — Президент Американської торгової палати в Україні. «Мінфін» публікує перекладений матеріал з LIGA.net.

У 1990-х роках в ефірі українського телеканалу 1 + 1 щовечора звучала фраза «Нас 52 мільйони». Це дані, засновані на переписі населення 1989 року. Скільки людей живе в Україні сьогодні — невідомо. За минулі два десятиліття, після вторгнення Росії у 2014 році і значного відтоку робочої сили, чисельність населення скоротилася приблизно на 10 мільйонів.

Близько п'яти мільйонів українців, а це приблизно 25% економічно активного населення країни, працюють за кордоном. У Польщі проживає близько двох мільйонів осіб. Цього літа я відвідав Варшаву: з шести моїх поїздок на Uber в чотирьох випадках водіями були українці.

Ключова причина відтоку людей в тому, що в Україні найнижча в Європі середньомісячна заробітна плата, всього $320. Працюючи в Польщі, люди можуть заробити в 4 рази більше. У 2018 році українці відправлять додому грошовими переказами приблизно 11 млрд доларів, а це близько 10% ВВП країни.

В міру того, як українці продовжують виїжджати, їх батьківщина несе все більші втрати

Як президент Американської торговельної палати в Україні, я постійно чую від компаній про проблеми, з якими вони стикаються при утриманні та наборі персоналу, — як «синіх», так і «білих» комірців. Деякі навіть включають це як фактор ризику в свої бізнес-стратегії і бюджети, оскільки питання може впливати на їхні майбутні операції в Україні.

Незважаючи на те, що економіка України продовжує зростати, знайти хороших співробітників стає все важче. Один генеральний менеджер великого виробника продуктів харчування і напоїв сказав мені, що тільки за один тиждень чотири водія доставки, що працювали у нього, звільнилися і перебралися в Польщу. Інший місцевий менеджер нарікав, що два місяці не може знайти водія навантажувача. У юридичних і консалтингових фірм також є труднощі при наймі компетентних співробітників.

Хоча проблема ще не стала критичною, вона може загостритися і, в кінцевому підсумку, знищити інтерес інвесторів і компанії вести бізнес в Україні.

Міграція — не нове явище: за минуле століття Україна пережила як мінімум чотири хвилі політичної та економічної міграції. В результаті за кордоном сформувалася значна українська діаспора — переважно в Канаді і Сполучених Штатах. Наприклад Український всесвітній конгрес, — міжнародний координаційний орган українських громад, заявляє, що об'єднує 20 мільйонів українців.

Переконати людей перебиратися з більш розвиненої країни в менш розвинену реально: практика інших країн

Індія, країна з найбільшою діаспорою в світі, стала однією з перших країн, яка випробувала «зворотнє перекачування» мізків. Щоб мотивувати людей до повернення, уряд підтримує центри досліджень і розробок, особливо в області технологій, охорони здоров'я та фармацевтики.

Китай теж практикує «зворотнє перекачування» мізків, і китайські вчені, лікарі, професори та техніки повертаються. Вважається, що причиною цього стали досягнення Китаю у створенні першокласних науково-дослідних інститутів і університетів, завдяки чому Китай отримує знання і досвід людей, які повертаються в країну.

Чим заманити українців додому?

До очевидних факторів належать безпека, верховенство закону, сильна економіка, доступне житло, низький рівень злочинності, доступна і якісна охорона здоров'я та освіта. Але ці проблеми в Україні не вдасться вирішити ще як мінімум кілька років.

Що стосується короткострокової перспективи, то уряд України нещодавно закликав великі підприємства платити більш високу заробітну плату. Наше власне недавнє опитування показало, що за останній рік практично всі члени Американської торгової палати збільшили зарплату для своїх співробітників, причому 25% компаній підвищують винагороду на третину.

5 ініціатив, які можуть мотивувати трудових мігрантів до повернення

По-перше, спільно з науковими колами, неурядовими організаціями, діловими колами та організаціями діаспори потрібно розробити програму щодо створення пропозицій і стимулів, які б зупинили витік мізків і спонукали мігрантів повернутися додому. Слід заохочувати молодих українців, які навчалися або працювали за кордоном, а потім повернулися додому сприяти перетворенню своєї країни в державному і приватному секторах.

По-друге, стимулювати програми підтримки малих і середніх підприємств, спонукаючи українців, що повертаються, вкладати грошові перекази і накопичені заощадження в запуск локальних бізнесів, використовуючи при цьому навички і досвід, отримані за кордоном.

По-третє, потрібно більше розповідати про успіхи міжнародних і місцевих компаній, що працюють в Україні. Я часто подорожую по країні і мене надихають багато історій, які я чую. На цьому потрібно акцентувати. В цьому плані важлива робота Національної інвестиційної ради і агентства «Україна-Інвест», які просувають Україну як інвестиційне спрямування.

По-четверте, варто розглянути можливість легалізації подвійного громадянства. Україна не дозволяє своїм громадянам мати два паспорти, в основному через потенційні ризики безпеки. Це дійсно серйозний ризик. Однак слід взяти до уваги більш широкий вибір для тих, хто вже має два паспорти, а також для зарубіжної діаспори.

І, нарешті, потрібно залучити діаспору. Запустити кампанію щодо запрошення зарубіжних українців частіше відвідувати Україну і навіть розглянути можливість переїзду. Це сприяло б розширенню можливостей в таких секторах як освіта, бізнес, державне управління та волонтерство.

Прогноз зростання економіки України — 3,4%, поки не настільки значний, щоб домогтися масового повернення людей на батьківщину. Але зараз відповідний час, щоб почати над цим працювати: черговий перепис населення України запланований на 2020 рік.