1) Після першого дня місяця клієнти вже увійдуть в звичний діловий ритм. Це дещо збільшить статистику міжбанку, незважаючи на кінець робочого тижня. Ми прогнозуємо на 2-е число обсяги операцій на торгах в межах до 410 млн доларів при здійсненні до 500 угод;

2) Вихід на торги «дочок» іноземних компаній, що репатріюють дивіденди. Вони вже вчора були помічені, як основні покупці валюти і сьогодні це продовжиться. Збільшення обсягів попиту на валюту з боку іноземців буде грати проти гривні;

3) Рівень ліквідності в банківській системі і курсові завдання великих гравців. Поведінка і курсові інтереси 15-20 основних компаній України на валютному ринку сьогодні продовжать бути основним драйвером курсу на міжбанку. Коррахунки банків залишаються на досить прийнятному рівні (49,6 млрд гривень) без особливого гривневого надлишку. Це допоможе нацвалюті в той період, коли нерезиденти вже скуплять необхідну їм валюту для репатріації дивідендів і частково утримає курс від подальшого зростання протягом дня (як це відбувалося вчора - після того, як іноземці скупили потрібний їм обсяг котирування просіли).

Нацбанк швидше за все віддасть перевагу лише спостерінню за ситуацією і тільки у разі ситуативного надлишку валюти - вийде на міжбанк з «тихим і анонімним» викупом долара через Matching.

Ми прогнозуємо курс долара на сьогоднішніх торгах в межах коридору 28,12-28,22 гривень.

Для спекулянтів джерелом додаткових заробітків буде продовження ралі по парі євро / долар на міжнародних ринках. Євровалюта продовжує активно витісняти долар на міжнародних ринках і на момент написання статті євро виріс вже до 1,1435 долара, швидко подолавши психологічний поріг в 1,14. Ми знову очікуємо продовження цих стрибків курсу, що надасть спекулянтам можливість знову добре заробити як на міжнародних майданчиках, так і на українському міжбанку.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 27,95- 28,02 і продаж 28,13-28,30 гривень.
В обмінниках фінкомпаній: купівля 28,05-28,15 гривень та продаж 28,16 -28,20 гривень.

Про тенденції на торгах за 1 листопада можна прочитати тут, а графік котирувань по долару, євро і рублю - відстежити тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

Настрої і статистика опитування наших респондентів щодо перспектив гривні залишаються позитивними для нацвалюти, хоча кількість оптимістів дещо знизилася.

За офіційним курсом - 76% (було 88%) вважає, що долар буде нижче 28,26 гривень. 24% респондентів поки впевнені в його швидкому поверненні до рівня вище 28,26 гривень.

За міжбанківським курсом - 82% (у четвер було 88%) вважають, що долар буде нижче 28,25 гривень. 18% все ще не сумніваються в поверненні котирувань до рівня вище 28,26 гривень.

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram