Динаміка експорту погіршилася за всіма товарними групами, передусім через нижчий врожай ранніх зернових, менші перехідні запаси окремих технічних культур врожаю попереднього року, ремонтні роботи на металургійних заводах, складнощі з транспортуванням та певне погіршення зовнішньої цінової кон‘юктури.

Як наслідок, вартісні обсяги експорту зернових культур скоротилися на 4.6% р/р, насіння олійних – на 16,9%, олій та жирів – на 7%, а зростання експорту руд сповільнилося до 0.8% р/р, продукції металургії – до 8,3% р/р.

У цілому за січень – вересень 2018 року експорт товарів зріс на 9,9% до 31.5 млрд доларів.

Імпорт

Імпорт товарів у вересні становив 5,1 млрд доларів, його річні темпи зростання залишалися високими (17,3%) на тлі стійкого внутрішнього попиту та високих цін на енергоносії.

Так у вересні збільшилися фізичні обсяги імпорту нафтопродуктів, що на тлі найвищих за останні чотири роки світових цін на нафту призвело до істотного прискорення зростання їх вартісних обсягів (до 47% р/р). Тривало зростання імпорту продукції машинобудування (на 22,6% р/р), а високий споживчий попит продовжував підтримувати зростання імпорту промислових виробів (на 36,3% р/р).

У цілому за січень-вересень, порівняно з аналогічним періодом минулого року, імпорт товарів зріс на 15,6% до 40,6 млрд доларів.