«Зручність використання банківських сертифікатів полягає в тому, що такий сертифікат поєднує в собі властивості банківського вкладу і цінного паперу. Передбачається, що банківські сертифікати можуть бути як відсотковими, так і дисконтними», — йдеться на сайті Верховної Ради.

Відповідні зміни передбачається внести до Господарського кодексу та низки законів про цінні папери, фондовий ринок, про депозитарну систему, про інститути спільного інвестування тощо.

Перший заступник голови Комітету з питань фінансової політики і банківської діяльності Михайло Довбенко зазначив, що це такий по суті гібрид цінного паперу, облігації і депозиту.

«Якщо говорити про якісь характеристики, то порівняно з цими інструментами — облігаціями або депозитами — банківський сертифікат має наступні переваги. В порівнянні з депозитом — вищу ліквідність, простота оформлення, бездокументарна форма, можливість відчужити сертифікат до закінчення строку на вторинному ринку. Порівняно з облігацією реєстрація випуску відбувається протягом одного дня та не потребуватиме значної кількості документації порівняно з тим, що облігація реєструється протягом 25 робочих днів. І банківський сертифікат — це перш за все результат двосторонніх домовленостей між банком та його клієнтом. Тобто такий інструмент створюється унікальний, може клієнт і банк створювати по суті інструмент у вигляді цінного паперу», — заявив він.

Члени Комітету під час голосування одноголосно підтримали законопроект.