Сьогодні уповноважені банки частково забезпечують готівкою більшість регіонів України. Зокрема йдеться про Вінницьку, Житомирську, Закарпатську, Івано-Франківську, Кіровоградську, Миколаївську, Одеську, Полтавську, Рівненську, Сумську, Тернопільську, Харківську, Чернігівську, Черкаську області.

Згодом географія діяльності уповноважених банків розшириться. До кінця 2018 року делегована модель готівкового обігу має запрацювати майже у всіх регіонах країни.

У перспективі у власності Нацбанку залишаться лише два касові центри, що забезпечуватимуть зберігання банкнот і монет у резервних фондах, запасах готівки та підкріплення банків, уповноважених банків і третіх учасників готівкового циклу – у Києві та Львові.

«Реалізація делегованої моделі в Україні знизить витрати держави на готівковий обіг та сприятиме розвитку конкурентного ринку послуг з інкасації», — зазначив директор департаменту грошового обігу Віктор Зайвенко.

За його словами, Національний банк у січні – вересні 2018 року видав банкам (у тому числі, на зберігання в уповноважених банках) майже 114,4 млрд грн, що на 11,7% більше ніж за аналогічний період минулого року. До Національного банку за дев’ять місяців 2018 року повернулося понад 100,3 млрд грн (як придатних до обігу, так і зношених), що на 22,6% менше ніж за аналогічний період 2017 року.

Водночас в поточному році Національний банк спостерігає зростання обсягів продажу та купівлі готівки на міжбанківському ринку.

Наразі вже три банки – Ощадбанк, ПриватБанк, Райффайзен Банк Аваль – мають статус уповноваженого банку, який може залучатися до зберігання запасів готівки НБУ.

Вісім компаній – “СІТ Сек'юріті ˮ, “Український сервіс інкасаціїˮ, “Перша інкасаторська компаніяˮ, «О-Мега», “Агентство комплексної безпеки – охоронна фірмаˮ, “Діамант Сек’юритіˮ, “Панорама Прикарпаттяˮ та “ Комсервіс — Безпека – отримали ліцензії на надання банкам послуг з інкасації.