Свої слова Рубіні повторив і в колонці на Project Syndicate, де написав, що хоча блокчейн обіцяє вирішити чи не всі світові проблеми за допомогою децентралізації, в дійсності з його допомогою нечестивці лише відбирають зароблені тяжкою працею гроші у дрібних інвесторів. Сам блокчейн, на думку економіста, «не змінився з часів звичайної електронної таблиці, яка була винайдена ще в 1979 році».

«Не існує організації — банку, корпорації, неурядової установи або урядового агентства — яке б помістило свої балансові відомості або записи про транзакції, продажах і взаємодіяю з клієнтами і постачальниками в публічний децентралізований спеціальний робочий реєстр. Немає ніяких причин зберігати таку цінну інформацію відкритою для всіх», — стверджує Рубіні.

Варто зазначити, що Рубіні відомий тим, що передбачив світову фінансову кризу 2008 року. Крім того, рік тому економіст точно передбачив і падіння біткоіна, який, на його думку, «як і інші криптовалюти, приваблює інвесторів, особливо тих, хто не розбирається в економіці і не може відрізнити акції від облігацій, в божевільну шахрайську бульбашку».

На стороні Рубіні — статистика, яку він наводить ще в одній колонці — цього разу в Guardian.

«Вартість провідних криптовалют, таких як ефір, лайткоин і XPR впала більш ніж на 80%, курси інших цифрових валют обвалилися на 90-99%, а багато з них і зовсім виявилися відвертими махінаціями», — пише економіст.

Втім, є і ті, хто сумнівається в компетенції Рубіні в області блокчейна. Серед них професор інформатики з Університету Карнегі — Меллон Гойа.

«Рубіні, звичайно, своїми висловлюваннями привертає до себе увагу, але мені як і раніше неясно, чи дійсно він експерт у галузі технологій і розуміє світ криптовалют», — зауважив Гойа, вказавши на те, що найбільші IT-компанії — Amazon, IBM, Microsoft і Oracle — активно інвестують в блокчейн.

На це Рубіні відповідає в тому дусі, що блокчейн і криптовалюта якраз і потрібні тільки великим корпораціям і окремим фінансовим махінаторам для ще більшої концентрації багатства в своїх руках.

«Кілька самовдоволених чоловіків, прикидаючись месіями для збіднілих, маргіналізованих і людей, які не розбираються у фінансах, заробили величезні статки з повітря. Але крім цього, творці криптовалют, немов абсолютні монархи, можуть з легкістю впливати на їх розвиток. Коли щось у них йде не так, вони просто випускають форк, наочно демонструючи, наскільки ненадійною система була з самого початку», — каже фахівець.

Рубіні вважає блокчейн також інструментом в руках антизахідних режимів, а не проявом демократії.

«Невелика група компаній, в основному розташованих в таких «бастіонах демократії», як Росія, Грузія і Китай, тримають в своїх руках від двох третин до трьох чвертей майнінга криптовалют. Виходить, фанатики блокчейна більше вірять анонімним картелям, яким закон не писаний, ніж центральним банкам і регульованим фінансовим організаціям», — пише він.

Разом з тим, Рубіні визнає, що фінансові технології — штучний інтелект, великі дані і інтернет речей — сьогодні грають величезну роль в економіці.

«Фінансові установи в наші дні приймають рішення про видачу позики в лічені секунди, спираючись на величезну базу даних в онлайні. Раніше на кожне таке рішення вівдовився, як мінімум, тиждень. Згодом це може навіть виключити циклічні кредитні буми і спади. Але фінтех не має нічого спільного з блокчейном, і це потрібно чітко розуміти», — зазначив Рубіні.