Пенсіонери знайшли монети на клаптику землі біля свого будинку, який вони купили ще два роки тому.

«Це було ввечері, темніло, я вийшла на город і побачила такі гудзики синенькі. Я не подумала, що це можуть бути гроші. Я взяла їх у кишеню халата і пішла додому. Уже вдома разом з чоловіком розгледіли, що це монети. Повернулися знову на город і очам не повірили. У траві лежав розбитий глечик, а поруч — розсип монет», — згадує жінка.

Будинок пенсіонерів розташований на пагорбі, найвищій точці села. Місцеві історики припускають тут на межі XIV-XV століть жив місцевий староста Гроза. І скарб ймовірно належав йому.

Ці монети — празькі гроші — ходили в Європі, в тому числі і Україна, кілька століть поспіль, каже місцевий краєзнавець Володимир Лукашенко.

«За ці празькі гроші можна було купити корову, за одну монету», — каже краєзнавець.

За сучасними цінами одна така монета коштує від 200 до 300 гривень, кажуть фахівці. Подружжя могли залишити скарб собі і виручити за них чимало грошей. Втім, після роздумів пенсіонери вирішили передати знахідку до Коростенського музей.

«Що я заробив своїми руками, то воно і є, а скарб — належить народу», — переконаний чоловік.

Цей вчинок вразив істориків. Кажуть, вперше за кілька десятиліть люди добровільно передали знайдений скарб музею. Зараз монети в сховищі, їх ретельно вивчають історики.

За те, що віддали знайдений скарб, пенсіонери від держави не отримають ні копійки. Але, кажуть, про це не шкодують. Сподіваються, що земля, де знайшли монети, віддячить хорошим урожаєм.